NIEUWSENERGIETRANSITIE

Shell wil waterstoffabriek bouwen op Maasvlakte die draait op windstroom van zee

Shell wil in 2023 een grote waterstoffabriek bouwen op de Maasvlakte bij Rotterdam. Daar moet waterstof worden gemaakt met windstroom van de Noordzee als energiebron. De installatie moet een vermogen krijgen van 200 megawatt, een veelvoud van de grootste installaties op dit moment.

De Botlek in het Rotterdamse havengebied waar Air Products dagelijks 250 ton waterstof produceert. 
 Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De Botlek in het Rotterdamse havengebied waar Air Products dagelijks 250 ton waterstof produceert.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De ‘groene’ waterstof, 50 duizend kilo per dag, zal aanvankelijk gebruikt worden in het productieproces van Shell zelf, maar het energieconcern wil er ook vrachtwagens op laten rijden. Er zou genoeg zijn om 2.300 vrachtwagens te kunnen voorzien. Shell ziet de productie van waterstof als een alternatief voor fossiele autobrandstoffen.

Shell heeft ook bekendgemaakt te hebben meegedongen om het windpark Hollandse Kust Noord te mogen bouwen, ter hoogte van Egmond. De veiling voor dit park sloot enkele weken geleden. Shell heeft voor zijn bieding op het windpark een onderneming opgezet samen met Eneco, Crosswind. Een beetje wrang is dat wel, want Shell had eind vorig jaar een serieuze poging gedaan om heel Eneco over te nemen, juist om dit soort projecten te kunnen doen. Het Japanse Mitsubishi troefde Shell echter af. Tot nu toe had alleen het Deense energiebedrijf Ørsted bekendgemaakt te hebben geboden op het nieuwste windpark.

De definitieve beslissing voor de bouw van de waterstoffabriek is nog niet genomen. De fabriek moet naast een vergelijkbare installatie komen te staan die BP en Nouryon aan het voorbereiden zijn.

Waterstofnetwerk tot in Duitsland

Het Rotterdams Havenbedrijf heeft ook al plannen om van de Maasvlakte een centrum voor waterstofproductie te maken. Het bedrijf gaat samen met Gasunie een waterstofleiding aanleggen die Shell nodig heeft, van de Maasvlakte naar de raffinaderij in Pernis. Het moet het begin zijn van een waterstofnetwerk dat door Gasunie wordt ontwikkeld, en dat tot in Duitsland zal reiken.

Het Rotterdamse waterstofproject lijkt sterk op het plan NortH2 dat Shell en Gasunie in februari aankondigden. Al zou dat project vijftig keer zo groot moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden