Shell vindt minder olie dan het oppompt

Shell moest vrijdag melden dat herberekeningen ongunstig uitvallen voor de oliereserves van de onderneming. Het vertrouwen van beleggers is geschaad....

Het bericht van vrijdag over de herberekening van reserves viel bij de financiële wereld volledig verkeerd. De energiegigant moet 20 procent van de bewezen reserves toevoegen aan de categorie van onbewezen reserves. Zo'n 3,9 miljard aan olievaten verdwijnen daarmee voorlopig van het radarscherm. De voorraden zijn er wel, maar kunnen niet direct worden opgepompt.

De aanpassing houdt verband met reserves die het bedrijf nog niet aan het oppompen was. Shell heeft die reserves uit vooral Nigeria en Australië in de periode 1996-2002 opgenomen in de boeken als bewezen, maar noemt ze nu 'waarschijnlijk'.

Internationale maatstaven bepalen in welke categorie een reserve valt. Pas als er 90 procent zekerheid is dat een olie- of gasveld evenveel of zelfs meer oplevert, mag het veld een 'bewezen' status krijgen. Dat is bij 20 procent van de reserves nu niet langer meer het geval. Van boekhoudfraude is echter geen sprake, ook omdat de reserves bij Shell niet op de balans staan en niet onder controle van de accoutant vallen.

De inhoud van het nieuws is niet de belangrijkste reden voor de koersval, zegt analist Richard Brakenhoff van Kempen. 'Vooral het conservatieve imago van Shell krijgt een knauw. Beleggers dachten altijd dat Shell zeer voorzichtig was in zijn berekeningen. Dat blijkt nu niet het geval.'

Beleggers zijn bovendien extra op hun hoede na de boekhoudaffaires rond Ahold en Parmalat. De koersval van 7,7 procent is voor Shell uitzonderlijk groot. Er gingen vijf keer zoveel aandelen als normaal om.

Het is niet de eerste keer dat Shell zijn conservatieve imago geweld aandoet. Twee jaar geleden moest het bedrijf erkennen dat het tempo waarin het olie en gas uit de grond haalt, lager lag dan gepland.

Los van de vertrouwensschok legt de aanpassing van de reserves ook een fundamentele zwakte van het bedrijf bloot. Shell slaagt er onvoldoende in om nieuwe reserves op te sporen. Bedrijven als BP en Total doen dat veel beter, zegt analist Brakenhoff. Shell haalt daarentegen meer olie en gas uit de grond dan er gevonden reserves bijkomen. De nieuwe reserves die Shell in 2003 gaat bijschrijven, becijferen slechts 70 à 90 procent van de huidige productie, zo maakte het bedijf gisteren tevens bekend. Samen met de aanpassing van de reservecijfers, speelt dit nieuws in op het oude sentiment van de uitputting van brandstoffen. Als de voorraden uitgeput zijn, valt er geen geld meer te verdienen. Met de huidige reserves kan Shell nog tien jaar vooruit.

Shell heeft de laatste tijd verschillende pogingen gedaan om zijn reserves aan te vullen. Het jaar 2002 stond in het teken van diverse overnames, waarbij Shell de olie- en gasvelden van andere bedrijven in zijn boeken kon opnemen. Het afgelopen jaar heeft Shell vooral veel voortgang geboekt op het zelf binnenhalen van nieuwe reserves. Zo begon het bedrijf een grote operatie op het Russische schiereiland Sakhalin en sloot het bedrijf een groot contract voor gasvelden in Saudi-Arabië. Maar veel van deze nieuwe velden komen pas over vijf tot zeven jaar in productie en kunnen beleggers nog onvoldoende geruststellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden