Shell verrast aandeelhouders met klimaatrapporten
Onder druk van de aandeelhouders meldt Shell vanaf volgend jaar wat de klimaatverandering voor de oliemaatschappij betekent.
Shell gaat met ingang van 2016 rapporteren wat de klimaatverandering betekent voor de toekomstige resultaten van het bedrijf. Zo wordt jaarlijks gemeld wat de invloed is op het verdienmodel van Shell van maximaal 2 graden opwarming van de aarde, de veilige grens zoals vastgesteld door het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Ook wordt bekeken of de bonus voor de top deels afhankelijk moet worden gesteld van hoe Shell omgaat met de klimaatverandering. Grote beleggers die aandringen op zo'n rapportage, zijn aangenaam verrast door deze 'zeer belangrijke' stap van de olie- en gasreus.
Dat blijkt uit de agenda voor de aandeelhoudersvergadering van Shell van dinsdag. Daarop prijkt een voorstel van grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars dat Shell jaarlijks gaat melden hoe het na 2035 - het jaar dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) aanhoudt voor zijn klimaatscenario's - bestand is tegen de klimaatverandering, en hoe het omgaat met de risico's en kansen. Daarvoor zou het bedrijf jaarlijks informatie moeten geven over het beperken van CO2-uitstoot en de investeringen in duurzame energie. Ook moet duidelijk worden hoe Shell zich houdt onder de scenario's van het IEA (waarvan de 2 graden opwarming de bekendste is) en welke standpunten het bedrijf inneemt over klimaatverandering.
'Heel verrassend'
Normaal gesproken worden dit soort eigen voorstellen van aandeelhouders door de top van het bedrijf terzijde geschoven; het voorstel is niet in het belang van de onderneming, wordt dan gemeld, of overbodig, omdat het bedrijf er al werk van maakt. Maar in dit geval heeft Shell het voorstel omarmd, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat het dinsdag aangenomen wordt.
'Heel verrassend, en een zeer belangrijke stap van Shell', zegt Matt Crossman van de Britse vermogensbeheerder Rathbones, die de resolutie namens een internationale groep van 151 grote beleggers heeft ingediend. Volgens Crossman heeft het geholpen dat het een constructief voorstel is voor meer informatie waaraan Shell zelf ook veel heeft.
Het voorstel hangt samen met de discussie over de carbon bubble: de notie dat oliebedrijven hun waarde zullen verliezen als de effecten van de klimaatopwarming zich gaan manifesteren. Shell-topman Ben van Beurden gelooft daar niet in, benadrukte hij in januari nog eens in een interview met de Volkskrant, omdat er de komende decennia grote behoefte zal blijven aan olie en gas. 'Als investeerders afhaken, komen daar andere voor terug. Het betekent waarschijnlijk iets minder kerken en universiteiten, maar meer hedgefondsen. Shell zal altijd investeerders vinden', zei Van Beurden toen.
Complimenten
Is het daarom niet verrassend dat Shell nu het voorstel van de aandeelhouders omarmt? 'Nee hoor', zegt Sylvia van Waveren van Robeco, die komende dinsdag namens Nederlandse institutionele beleggers het woord zal voeren op de aandeelhoudersvergadering. 'Wat Van Beurden zei, is een feit: er zal behoefte blijven aan olie en gas. Dat betekent niet dat Shell niet verantwoord bezig zou zijn met de klimaatverandering. Dat is het wel', zegt Van Waveren, onder meer verwijzend naar de plannen van het bedrijf voor CO2-opslag in de grond. 'Shell verdient een compliment, ook voor het omarmen van dit voorstel.'
Veel pijn doet het voorstel Shell overigens niet: het gaat om extra informatie aan de aandeelhouders, zonder sancties. Maar volgens de beleggers is de grote winst dat ze straks kunnen beslissen of Shell voldoende rekening houdt met de gevolgen van de klimaatverandering voor het verdienmodel, en of het bedrijf serieus bezig is met de transitie naar meer duurzame energiebronnen. Volgens Crossman verhoogt het bovendien de druk op andere oliemaatschappijen om ook in actie te komen. BP ging onlangs al akkoord met een soortgelijk voorstel van de grote beleggers, bij het Noorse Statoil is iets dergelijks afgesproken.
Maar wel boren in het poolgebied
Shell mag dan gaan rapporteren over de effecten van de klimaatverandering, dat betekent nog niet dat het milieu voortaan boven alles gaat bij het bedrijf. Donderdag kwam, onder luid protest van milieuactivisten in het Amerikaanse Seattle de eerste van twee boor-eilanden aan die voor Shell in het Noordpoolgebied moeten gaan boren naar olie en gas. Shell kreeg daarvoor deze week voorlopig toestemming van de Amerikaanse autoriteiten, wat wereldwijd leidde tot protesten, omdat het om kwetsbaar gebied gaat. Een eerdere poging van Shell in Alaska mislukte in 2012 door technische problemen en slecht weer. Wanneer de volgende poging, met Seattle als uitvalsbasis, precies plaatsvindt, is onduidelijk.