Shell verlaat klimaatclub prins Charles

Shell maakt niet langer deel uit van de The Prince of Wales Corporate Leaders Group (CLG), een invloedrijke Britse lobbyclub tegen klimaatverandering. Een verklaring voor de mutatie heeft het prestigieuze zakengezelschap met prins Charles als beschermheer niet gegeven, maar groeiende spanningen over Shells houding in milieuzaken, zoals het boren in Alaska, zouden een rol spelen.

Prins Charles.Beeld AP

Dat meldt althans de Financial Times. CLG zelf geeft geen reden voor het vertrek van Shell, dat in 2005 een van de oprichters van de club was. 'In die tijd heeft Shell gepleit voor strengere CO2-normen en het beprijzen van CO2-uitstoot', aldus een verklaring die de afgelopen week in alle stilte op de website van CLG is gezet. Daarin staat ook dat Shell het enige fossiele brandstoffenbedrijf was dat het Trillion Tonne Communiqué ondertekende, het eerste zakelijke statement met een oproep de uitstoot netto tot nul te beperken. Andere leden van CLG zijn onder meer de bank Lloyds, supermarktketen Tesco en het - net als Shell - Brits/Nederlandse Unilever. De groep speelde onder meer een belangrijke rol bij de totstandkoming van een strenge Britse milieuwet.

Teleurgesteld

Waarom CLG ondanks de successen zonder Shell verder gaat, staat niet in de verklaring. Maar volgens de Financial Times spelen oplopende milieuspanningen een rol. 'Toen de groep tien jaar geleden begon, leek Shell even vastbesloten als iedereen om de uitstoot terug te dringen en de klimaatverandering aan te pakken. Maar sinds de activiteiten in Canadees teerzand en in het Noordpoolgebied is het duidelijk dat dit niet meer het geval is', zegt een (anonieme) betrokkene tegen de zakenkrant. Shell bevestigt CLG verlaten te hebben, maar zegt zich in te zullen blijven zetten voor een Europees systeem van emissiehandel. Shell zal zich ook actief in blijven zetten om oplossingen te vinden voor 'de mondiale energie-uitdagingen', aldus de verklaring.

Maar Friends of the Earth-baas Craig Bennett heeft er weinig fiducie in. 'We zijn erg teleurgesteld geraakt in Shell de afgelopen jaren', zegt hij in de FT. 'De meer progressieve bedrijven moeten zich vrij voelen de regering te kritiseren als die snijdt in subsidies voor schone energie. Met een bedrijf als in Shell erbij wordt het steeds moeilijker de groep bij elkaar te houden.' Volgens Bennett waren sommigen enthousiast toen oliebedrijven zich met milieuzaken gingen bezig houden. 'Maar nu hebben we het gevoel dat we een klap in het gezicht krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden