Shell trekt zich terug uit olielobby VS

Shell trekt zich terug uit de Amerikaanse lobbygroep van oliemaatschappijen, de Global Climate Coalition (GCC). Hiermee distantieert Shell zich van de pogingen van deze lobbygroep te voorkomen dat de VS het Klimaatverdrag van Kyoto ratificeren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Shell maakte de beslissing dinsdag bekend bij de presentatie van een nieuw soort jaarverslag over de naleving van de eigen gedragscode. Met dit rapport wil de onderneming de buitenwacht laten weten dat het menens is met haar maatschappelijke betrokkenheid: vorig jaar zijn 23 werknemers ontslagen omdat ze zich hebben laten omkopen. Ook heeft Shell 95 contracten opgezegd met zakenpartners die zich niet hielden aan Shells gedragscode.

Milieu- en mensenrechtenorganisaties reageerden gisteren lauw op het verslag. 'Shell belooft steeds veel met woorden maar het is nu tijd voor daden', aldus een woordvoerder van Greenpeace. Over de breuk met de olielobby GCC was de milieuorganisatie beter te spreken: 'Dit is een heel duidelijk signaal voor andere oliemaatschappijen dat ze niet meer kunnen spotten met het Klimaatverdrag.'

Shell stelt dat het geprobeerd heeft de Amerikaanse maatschappijen die lid zijn van de GCC te overtuigen van het nut van het Klimaatverdrag. In dat verdrag verplichten landen zich tot een reductie van de emissie van kooldioxide. 'Maar de standpunten lagen te ver uit elkaar', aldus een woordvoerder van Shell. De GCC vreest dat ratificatie van het verdrag door de VS leidt tot minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Zowel de breuk met de GCC als het nieuwe verslag zijn een reactie op de imagoproblemen die Shell drie jaar geleden ondervond. De plannen om het olieplatform de Brent Spar in zee te dumpen veroorzaakten maatschappelijke verontwaardiging, evenals de executie van de Nigeriaanse milieu-activist Ken Saro Wiwa. Sindsdien tracht de onderneming beter te communiceren met de buitenwacht.

Daarom bevat het rapport, behalve beloftes over het bestrijden van corruptie en milieuverontreiniging, ook negen antwoordkaarten waarmee de lezer zijn mening aan de raad van bestuur van de Shell-groep kenbaar kan maken. Ook in Nigeria, waar Shells handelen op felle kritiek van milieuorganisaties stuit, zullen de kaarten verkrijgbaar zijn, beloofde C. Herkströter, voorzitter van de raad van bestuur.

Net als het milieujaarverslag dat Shell vorig jaar voor het eerst uitbracht, is dit rapport alleen op onderdelen gecontroleerd door de eigen accountants, KPMG en Price Waterhouse. 'De gegevens ontbreken en bovendien zijn er geen gemeenschappelijk overeengekomen maatstaven op het gebied van steekpenningen', aldus T. Delfgaauw, hoofd van het team dat het rapport heeft opgesteld.

Op termijn echter, zullen de accountants hun handtekening niet alleen onder het financiële verslag zetten, maar ook onder het milieujaarverslag en het verslag van Shells maatschappelijk handelen. Daarvoor moet de onderneming een systeem ontwikkelen waarmee het maatschappelijk handelen getoetst kan worden. 'Wij moeten de criteria nog vaststellen', aldus Delfgaauw. Deze zullen onder meer gebaseerd worden op de ingevulde antwoordkaarten.

KPMG en Price Waterhouse zullen dus nooit toetsen of het beleid van Shell correct is. 'Wij kunnen alleen controleren of Shell doet wat het zegt te doen', aldus KPMG-directeur M. Drunen Littel.

Herkströter gaf gisteren toe dat het rapport een hoog intentiegehalte heeft: 'Maar we begeven ons op maagdelijk terrein. Dit rapport is onze daad. Ik zie niet hoe we het anders kunnen doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden