Update

Shell trakteert Amsterdam-Noord op taart

Het technologiecentrum van Shell in Amsterdam-Noord bestaat maandag 100 jaar en om dat te vieren trakteert het bedrijf zijn buren op taart. Zo kregen de schippers van de GVB-veerponten 's ochtends vroeg al wat lekkers omdat ze de medewerkers en bezoekers van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) dagelijks vervoeren. Ook 300 directe omwonenden ontvingen een tegoedbon in de brievenbus voor een speciale verjaardagstaart.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het technologiecentrum aan het IJ telt zo'n 900 medewerkers en werkt al 100 jaar aan de ontwikkeling van schonere, efficiëntere en veiligere producten voor de energievoorziening. 'Deze innovaties vinden vanuit Amsterdam hun weg over de hele wereld', zei locatiemanager Calis van het STCA. 'Dit had niet gekund zonder onze buren in Amsterdam-Noord.'

Het STCA komt daarnaast met een zogeheten betrokken bureninitiatief, waarvoor mensen uit Noord ideeën kunnen insturen voor projecten die ten goede komen aan de buurt. De drie beste initiatieven krijgen 5000 euro om ze uit te voeren.

STCA heeft zich sinds de oprichting in 1914 ontwikkeld tot een van de drie belangrijkste onderzoekscentra van Shell wereldwijd. In totaal staat in Noord 80.000 vierkante meter aan laboratoria, testhallen, werkplaatsen en kantoren. Voor iedere dag is een onderzoeksbudget van 750.000 euro beschikbaar. Hiervoor is bijvoorbeeld een technologie bedacht voor het maken van schonere en hoogwaardiger transportbrandstoffen uit aardgas.

Technologiedirecteur Gerald Schotman van Shell zei maandag dat de energiesector sneller moet innoveren. Ook moeten vernieuwingen slimmer worden aangepakt. Schotman sprak van ,,samenwerking en open innovatie'' als de sleutel voor deze noodzakelijke spurt in innovatie.

De Shelldirecteur constateert dat met een groeiende en welvarender wereldbevolking er in 2050 twee keer zo veel energie nodig is. 'Maar deze moet ook beschikbaar, betaalbaar en duurzaam zijn', aldus Schotman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden