'Shell-topman wist van overgewaardeerde reserves'

De afgetreden Shell-topman Philip Watts is twee jaar voordat het concern de bewezen oliereserves toegaf, gewaarschuwd dat die reserves waren overgewaardeerd....

ANP

Volgens hen kregen Watts en andere topmensen begin 2002 een memo dat de methode die Shell hanteert om zijn olie- en gasreserves te waarderen niet overeenstemt met de richtlijnen die de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC voorschrijft. Vogens dit schrijven zouden de bewezen reserves al circa 1 miljard vaten olie kleiner zijn. Uiteindelijk maakte Shell in januari 2004 bekend 20 procent van zijn olie- en gasreserves, ongeveer 3,9 miljard vaten, te moeten afboeken.

Deze bekendmaking leidde tot forse duikeling van Shell op de beurs. Vorige week gaf Watts zijn functie op, evenals zijn beoogd opvolger Walter van de Vijver, directeur van de exploratie en productie-divisie. Bij dat bedrijfsonderdeel zijn de fouten in de boeken gemaakt. Watts was zijn voorganger.

Een woordvoerder van Shell noemde het vertrek van Watts vorige week 'een persoonlijk besluit dat in het licht van de recente ontwikkelingen is genomen'. Zijn opvolger, de Nederlander Jeroen van de Veer, bleef buiten schot omdat hij niet direct verantwoordelijk is geweest voor het uitventen van de oliebronnen. Hij vindt dat Shell 'een heel grote deuk' heeft opgelopen door de problemen rond de reserves.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden