Shell-topman Phil Watts wil niet opstappen

Topman Phil Watts is niet van plan om op te stappen bij Shell. De Britse bestuursvoorzitter heeft dat verklaard tegenover zijn personeel, zo stelt een woordvoerder van het olie- en gasbedrijf....

De positie van Watts (58) ligt onder vuur sinds het Nederlands-Britse bedrijf op 9 januari bekendmaakte dat de commerciële olie- en gasreserves eenvijfde kleiner zijn dan voorheen geraamd. Diverse aandeelhouders riepen sindsdien om het vertrek van Watts. De beleggers hebben niet alleen kritiek op de ingekrompen reserves, maar hekelen ook het gebrekkige contact dat Watts met aandeelhouders onderhoudt. Watts zou bovendien te veel oog hebben voor de opvattingen van de milieubeweging, terwijl diverse beleggers graag hogere rendementen willen zien.

Watts hield vorige week vrijdag een toespraak voor zo'n duizend personeelsleden in Londen. Tegelijkertijd sprak de Nederlandse topman Jeroen van der Veer enkele honderden werknemers toe op het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Van der Veer is binnen de Koninklijke/Shell Groep de tweede man.

Watts en Van der Veer gaven het personeel een toelichting op de brief die Watts aan zijn personeel had gestuurd. In de brief legde Watts uit waarom hij geen toelichting kon geven aan analisten en beleggers.

Aandeelhouder Robeco neemt de opmerkingen van Watts voor kennisgeving aan. De Rotterdamse fondsbeheerder pleitte onlangs voor één à twee wisselingen in de top van Shell. Dat Watts nu aangeeft te blijven is voor Robeco een gegeven dat wordt meegenomen bij de beslissing om al dan niet te beleggen in het bedrijf, zo laat een woordvoerder weten.

In navolging van advocatenkantoor Milberg Weiss diende advocatenkantoor Schiffrin en Barroway een schadeclaim in tegen Shell. De kantoren willen met hun aanklacht zoveel mogelijk boze beleggers verzamelen om de kans te verhogen dat zij de rechtszaak mogen voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden