Shell stuurt topmannen alsnog weg

Shell-topman Phil Watts is woensdag onder druk van de raad van commissarissen opgestapt. De Nederlander Jeroen van der Veer is de nieuwe baas bij het Nederlands-Britse bedrijf....

Door Harry van Gelder en Xander van Uffelen

De raad van commissarissen was tot de conclusie gekomen dat er 'een verandering van leiderschap' moest komen, verklaart een woordvoerder van Shell. Nadat deze mening was overgebracht aan de top van het bedrijf, trokken Watts en Van de Vijver hun conclusies.

Watts lag onder vuur sinds Shell begin januari had bekendgemaakt dat eenvijfde van de oliereserves bij het bedrijf veel lastiger uit de grond te halen is dan gedacht. Beleggers schrokken van deze afwaardering en drongen aan op het vertrek van Watts.

Watts heeft de laatste weken herhaaldelijk aangegeven niet te willen opstappen. Ook Van de Vijver wilde aanblijven. Vorige week kondigde hij nog trots aan een belangrijk contract in Kazachstan te hebben getekend. Daardoor kon een deel van de verloren reserves weer in de boeken worden opgenomen.

Een speciaal comité dat zich binnen de twee raden van commissarissen van Shell bezighoudt met de boekhouding van het bedrijf, kwam 'recent' tot de conclusie dat wijzigingen in de top nodig waren. Oud-ING-bestuurder Aad Jacobs is voorzitter van dit comite. Ook Henny de Ruiter, tot voor kort de president-commissaris bij Ahold, is er lid van.

Door het vertrek van Watts schuift Jeroen van der Veer (56) op naar de hoogste positie in het bedrijf. Gezien zijn leeftijd kan hij tot juni 2008 aanblijven als hoogste baas. Van der Veer is sinds 1971 werkzaam bij Shell en verantwoordelijk voor de chemie-divisie. Hij is voorstander van investeringen in duurzame energiebronnen. De Brit Malcolm Brinded wordt de tweede man.

Robeco reageert positief op het vertrek van het tweetal. De Rotterdamse vermogensbeheerder had aangedrongen op een of twee managementswijzigingen. De koers van het aandeel Koninklijke Olie steeg 1,5 procent naar 41,36 euro. Over eventuele vertrekbonussen voor de twee Shell-bestuurders is nog niks bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden