Shell stort 2 miljard om pensioenfonds op peil te houden

Oliemaatschappij Shell heeft afgelopen kwartaal 2 miljard euro gestort in haar Nederlandse pensioenfonds om het vermogen van het fonds weer op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

ANP

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Shell Pensioenfonds over 2008, dat deze week gepubliceerd is. Het pensioenfonds werd vorig jaar hard geraakt door de financiële crisis. Die zorgde voor enorme koersdalingen en het Shell Pensioenfonds had het grootste deel van zijn geld in aandelen zitten.

De waarde van de beleggingen daalde afgelopen jaar met 43 procent. De zogenoemde dekkingsgraad duikelde van 180 procent naar 80 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds in de toekomst voldoende geld kan uitkeren aan zijn deelnemers. Eind 2008 beschikte het pensioenfonds over een vermogen van 10,6 miljard euro, terwijl de pensioenverplichtingen 13,2 miljard euro omvatten.

Het pensioenfonds heeft daarom een beroep gedaan op een bestaande afspraak met Shell dat het bedrijf in moeilijke tijden bijspringt om de dekkingsgraad op orde te krijgen. De komende kwartalen zal de oliemaatschappij opnieuw kleinere bedragen storten in de pensioenkas. Daarnaast betalen zowel Shell als de werknemers een hogere pensioenpremie.

Het Shell Pensioenfonds telt bijna 38.000 deelnemers. Van hen zijn 19.500 inmiddels met pensioen.

Shell (AFP) Beeld
Shell (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden