Shell stopt met zoeken naar olie in zeebodem bij Alaska

Shell stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. Dat maakte het Nederlands-Britse olieconcern maandag bekend.

Redactie
Drijvende boorinstallatie van Shell bij Port Angeles, bedoeld voor exploratie in de Chukchi Zee. Beeld ap
Drijvende boorinstallatie van Shell bij Port Angeles, bedoeld voor exploratie in de Chukchi Zee.Beeld ap

Aanleiding voor het besluit is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Ook de hoge kosten spelen een rol, net als de strenge regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied. Shell benadrukte dat tijdens de proefboring wel veilig is gewerkt. Het olieconcern ziet Alaska nog altijd als een strategisch belangrijk gebied.

Over de financiële impact deed Shell nog geen concrete mededelingen. Wel kondigde het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken. Meer wordt duidelijk bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Die is eind oktober.

De Brits-Nederlandse energiegigant Shell kreeg eerder dit jaar van de Amerikaanse regering toestemming te boren naar olie en gas bij Alaska. Die boringen worden volgens Shell en de Amerikaanse overheid gerechtvaardigd door de verwachte sterke stijging van de energiebehoefte.

Het zoeken naar olie in het poolgebied is zeer omstreden. De omstandigheden in het gebied zijn moeilijk, wat de kans op ongelukken groter zou maken. Milieuorganisaties hadden zware kritiek op de plannen van Shell in het poolgebied, waar volgens het bedrijf een groot deel van 's werelds onontgonnen olie- en gasvoorraden te vinden zijn.

Shell bij Alaska

Ondanks de historisch lage olieprijs, waarschuwingen van deskundigen, kritiek van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton en aanhoudende wereldwijde milieuprotesten begon Shell met proefboringen in het Noordpoolgebied boven Alaska.

Milieuorganisaties hadden zware kritiek op de boorplannen van Shell. Beeld afp
Milieuorganisaties hadden zware kritiek op de boorplannen van Shell.Beeld afp

Greenpeace: heel goed nieuws

Greenpeace reageert verheugd op het besluit van Shell. 'Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu', aldus campagneleidster Faiza Oulahsen.

'Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing. Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied', aldus Oulahsen. 'Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen.'

'Het is fantastisch dat de laatste zoektocht naar de laatste resten fossiele brandstof wordt gestaakt', aldus een woordvoerster van Milieudefensie. 'Het laat zien dat Shell steeds meer moeite heeft om nieuwe voorraden te vinden en dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen voorbij is.'

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meent dat de druk vanuit de samenleving en milieuorganisaties ook van invloed is geweest om te stoppen met boren in het poolgebied. 'Het is onverantwoord om daar te boren. Als er een defect is waarbij olie ontsnapt, heb je gelijk een grote natuurramp. Het gebied heeft een heel kwetsbaar ecosysteem.'

null Beeld epa
Beeld epa

Meer over Shell

Eerder deze maand stapte Shell nog uit de The Prince of Wales Corporate Leaders Group (CLG), een invloedrijke Britse lobbyclub tegen klimaatverandering. Een reden gaf Shell daarvoor niet, maar groeiende spanningen over Shells houding in milieuzaken, zoals het boren in Alaska, zouden een rol spelen.

Een maand geleden begon Greenpeace voor de tweede keer in zijn geschiedenis met een boycot-Shell-actie. Daarmee wilde de milieuorganisatie Shell onder druk zetten om te stoppen met zijn olieboringen in Alaska.

In de Tweede Kamer wordt door PvdA, SP en D66 verheugd gereageerd op het besluit van Shell. 'De massale protesten tegen de winning van fossiele brandstoffen in de laatste restjes ongerepte natuur op onze aarde hebben uiteindelijk effect gehad', zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. 'De risico's van winning zijn in deze gebieden te groot. Nu stoppen is een verstandig besluit van Shell, dat de PvdA met veel vreugde heeft ontvangen', aldus Vos. Ook Stientje van Veldhoven (D66) is blij dat Shell stopt met boren in de kwetsbare noordpoolregio. 'Het is een erg kwetsbaar gebied en we weten onvoldoende hoe we dat goed kunnen beschermen.'

Eric Smaling (SP): 'Jammer dat Shell vertrekt vanwege de regels en kosten. De klimaattop zou een meer verheffende reden zijn geweest. Wat de SP betreft: wegwezen uit dat gebied en nooit meer terugkomen.'

Jan Vos (PvdA) Beeld anp
Jan Vos (PvdA)Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden