Shell stelt olievoorraden fors naar beneden bij

De olievoorraden van de Koninklijke/Shell Groep zijn eenvijfde kleiner dan eerder was geschat. De bewezen reserves zijn omgerekend 3,9 miljard vaten kleiner....

ANP

Shell zegt dat de bijstelling op de korte termijn geen effect heeft op de productie. Tevens zegt het concern dat de financiële cijfers over de afgelopen jaren niet hoeven te worden bijgesteld. Onduidelijk is in hoeverre de resultaten in de toekomst worden aangetast. Negentig procent van aanpassing heeft betrekking op gas- en olievelden die nog niet in ontwikkeling zijn.

De ramingen van Shell gaan om de zogeheten bewezen voorraden, reserves die volgens de boeken van Shell vrijwel zeker zijn. Dat hangt onder meer af van de contracten met verschillende overheden en technische mogelijkheden om olie uit bepaalde gebieden te kunnen winnen.

Uit een aantal interne onderzoeken die in het vierde kwartaal zijn afgerond, bleken veel voorraden afgemeten aan de regels van onder meer de Amerikaanse beursautoriteit SEC minder zeker. Shell zegt te verwachten dat de meeste van de vrijdag afgeboekte voorraden in de loop van de productie weer kunnen worden bijgeschreven.

Tweederde van de geschrapte voorraad betreft ruwe olie en gecondenseerd aardgas, een heel lichte vorm aardolie. Ook de voorraad aardgas is kleiner. Het olieconcern houdt vast aan de eerdere verwachting dat de productie de komende twee jaar ruwweg gelijk zal blijven. Eind 2002 waren de geschatte voorraden nog goed voor 13,3 jaar productie. Dat zal waarschijnlijk afnemen. Analisten rekenen nu op ruim tien jaar.

De voorraden die nu veel kleiner blijken te zijn, zijn geboekt tussen 1996 en 2002. Bij nader inzien blijken de reserves in met name Nigeria en Australië minder groot. Het merendeel van de afboeking valt onder de regio 'overig Oostelijk halfrond' waaronder Maleisië en Brunei vallen.

Op de beurs in Amsterdam kwam het nieuws hard aan. Het aandeel verloor na een uur handel een forse 7,3 procent bij grote volumes. De AEX-index stond toen op een klein verlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden