Shell steekt miljarden in raffinaderij VS

Shell heeft besloten samen met zijn Saudische partner 7 miljard dollar te investeren in een nieuwe raffinaderij in de Verenigde Staten....

Shell en het Saudische staatsbedrijf Saudi Aramco spelen met de investering in op het grote tekort aan benzine in de Verenigde Staten. Ongeveer 10 procent van het dagelijkse benzineverbruik van 10 miljoen vaten per dag wordt momenteel geïmporteerd. Een groot deel van deze benzine komt uit Europa, waardoor ook in Nederland de prijzen hoger liggen.

Shell en de Saudisch denken de raffinagecapaciteit van de Texaanse installatie uit te breiden van 275 duizend vaten naar 600 duizend vaten per dag.

De fabriek moet in 2010 in gebruik worden genomen en zal de grootste in de VS zijn. ‘De vraag naar benzine in de VS groeit nog steeds, terwijl er nu al een tekort is van 1 miljoen vaten per dag’, zegt het bestuurslid Rob Routs van Shell, verantwoordelijk voor de divisie raffinage en verkoop.

Shell mikt de laatste jaren op het bezit van grote raffinaderijen. Een relatieve kleine fabriek in Los Angeles (100 duizend vaten per dag) is onlangs verkocht en drie fabrieken in Frankrijk staan in de etalage. ‘Raffinaderijen worden steeds complexer en moeten voldoen aan talloze eisen’, zegt Routs.

Na de uitbreiding van de raffinaderij bij Port Arthur in Texas kan Shell ook zware olie beter verwerken. Olie met meer zwavel en een hogere zuurgraad kunnen dan alsnog tot benzine worden verwerkt. Shell haalt bijvoorbeeld meer olie uit Canadese zandgronden. ‘De goede olie raakt wereldwijd op, het is nu zaak ook lastige olie te kunnen verwerken’, aldus Routs; de tweede Nederlander in de raad van bestuur van Shell.

De nieuwe raffinaderij is een stuk schoner. De uitstoot van CO2 per vat olie is lager.

Shell heeft in de VS 10 procent van de benzinemarkt in handen en is daarmee de grootste aanbieder van brandstoffen. Om deze toonaangevende positie uit te bouwen is een extra raffinaderij van belang. In Azië verrijzen ook veel raffinaderijen, maar een schip met benzine is vier à vijf weken onderweg naar de VS.

Shell en zijn Saudische partner werken al sinds de jaren negentig samen. Saudi-Arabië is het grootste olieland ter wereld. Buitenlandse bedrijven hebben nauwelijks toegang tot het schiereiland. Shell heeft als een van de weinige oliebedrijven een contract om in Saudi-Arabië naar gas te speuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden