Shell steekt meer geld in oliewinning

Energiebedrijf Shell gaat zijn investeringen in de winning van olie en gas volgend jaar fors opvoeren. De uitgaven door het Nederlandse bedrijf stijgen in 2006 met vier miljard naar 19 miljard dollar (16 miljard euro)....

Dat heeft het energiebedrijf dinsdag bekend gemaakt. De afgelopen jaren had Shell zijn investeringen al gestaag opgevoerd van 12 miljard naar 15 miljard dollar. De stijging van 26 procent voor 2006 is hoger dan analisten hadden verwacht.

Shell zet zijn kaarten de komende jaren op enkele omvangrijke olie- en gasprojecten. Zo wil het bedrijf de winning van olie uit moeilijk winbare zandvelden in Canada de komende periode verdrievoudigen. In Oost-Rusland bouwt het bedrijf op het eiland Sakhalin voor miljarden dollars nieuwe installaties voor verkoop van vloeibaar gas. In Nigeria en Kazachstan steekt Shell geld in grote, traditionele olievelden.

‘In de wereld zijn ruim voldoende voorraden van olie- en gas’, stelt topman Jeroen van der Veer in een toelichting. ‘De omstandigheden vragen echter veel van de organisatie en vormen een uitdaging. Met nieuwe technologieën en nieuwe talenten pogen we deze reserves commercieel te exploiteren.’

Shell probeert met de investeringen de afname van de winning van olie en gas op te vangen. Deze stagnatie van de olieproductie kwam vooral aan het licht na de affaire met de afgeboekte olie- en gasreserves. Het verhogen van olieproductie kost echter veel tijd en geld en kent vele risico’s. Zo moest Shell-dochter Sakhalin Energie deze zomer melden dat de investeringen op het Russische eiland Sakhalin door enkele tegenvallers geen tien miljard, maar circa 20 miljard dollar zouden bedragen.

Shell haalde in het derde kwartaal dagelijks 3,5 miljoen vaten olie en gas uit de grond. Het bedrijf wil dit rond 2009 hebben opgevoerd naar 3,8 tot 4,0 miljoen vaten. De grote projecten in onder meer Sakhalin en Canada moeten ertoe leiden dat Shell in 2010 tussen de 4,5 en 5,0 miljoenen vaten produceert.

De extra investeringen van 4 miljard dollar zullen voor 55 procent worden gebruikt voor nieuwe projecten. Ongeveer 20 procent van het extra geld gaat op aan verbeteringen en onderhoud van bestaande installaties. Het restant van 1 miljard dollar (ofwel 25 procent) heeft het energiebedrijf nodig om de hogere prijzen voor arbeid en materialen te kunnen betalen.

Van de 19 miljard zal ruim vier miljard dollar zijn gereserveerd voor investeringen in raffinage en verkoop van brandstoffen. Twee miljard is gereserveerd voor de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Met het geld zal het energiebedrijf onder meer vijftien proefboringen bij veelbelovende velden doen.

Shell kondigde dinsdag ook aan nog voor 2 miljard dollar aan activiteiten te verkopen. Ook zal de onderneming in maart met een aanvulling komen op zijn strategische koers voor de komende jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden