Shell staakt miljardenproject Canadese teerzandolie

Gedwongen door de lage olieprijs stopt Shell met het Carmon Creek project in Canada voor de winning van teerzandolie. De voorgenomen bouw van de productiefabriek is afgelast.

Het Shell logo boven een olieraffinaderij.Beeld anp

Het besluit kost Shell éénmalig 2 miljard dollar aan kosten en schadevergoedingen, zo maakte de oliemaatschappij woensdag bekend aan de vooravond van de presentatie van haar derde kwartaalresultaten dit jaar.

Afgelopen mei werd het Canadese project al opgeschort om te zoeken naar kostenverlagingen of om contracten te kunnen heronderhandelen. De eerste olie zou volgens dit plan in 2019 worden geproduceerd, in een hoeveelheid van 80 duizend vaten per dag.

Al deze plannen zijn nu van de baan, maar kunnen volgens Shell opnieuw in uitvoering worden genomen als de olieprijs weer fors stijgt of de transportkosten voor teerzandolie in het oliedistrict Alberta worden verlaagd. Voor dat laatste zou een nieuwe pijpleiding nodig zijn naar de Verenigde Staten, maar die komt er voorlopig niet.

Gestaakte projuecten

Het staken van de Canadese plannen is maar één van de vijftien projecten die door Shell sinds 2014 zijn stilgelegd of verkocht. In veel gevallen speelt de lage olieprijs daarin een belangrijke rol, zoals in het gestaakte raffinaderijproject Al Karaana in Quatar en het schrappen van de voorgenomen offshore oliewinning in het Arctisch gebied bij Alaska.

Begin dit jaar schrapte Shell ook al de teerzandmijn Pierre River in Canada. Dat project was nog grotendeels in de beginfase, maar had uiteindelijk 200 duizend vaten per dag moeten opleveren. Ook andere oliemaatschappijen hebben investeringen in teerzandolie uitgesteld, in afwachting van tijden waarin een olie op de wereldmarkt weer méér dan 65 dollar zal opleveren, in plaats van 45 dollar nu.

De opbrengst van de kwalitatief mindere teerzandolie is altijd al lager, en schommelde in augustus op rond 23 dollar per vat. Die lage prijs wordt mede veroorzaakt door het gebrek aan pijpleidingen in Alberta die het transport duur maken. Volgens de Financial Times zijn tussen januari en juli dit jaar al zestien Canadese teerzandprojecten gestaakt of uitgesteld.

Tekst loopt door na graphic.

Beeld de Volkskrant

Eind 2013 maakte Shell bekend dat het in drie jaar voor 15 miljard aan bezittingen of investeringen zou verkopen en zich vooral op activiteiten ging concentreren die meer winst opleveren. Vorig jaar rond deze tijd stond de verkoopteller al op 11,6 miljard dollar.

Het geld vloeit indirect terug naar de aandeelhouders, benadrukt Shell. Met hetzelfde doel wordt ook de aankoop van eigen aandelen doorgezet. Vorig jaar werd daarvoor in het derde kwartaal 0,8 miljard uitgegeven en werd 3 miljard aan dividend betaald.

Op lopende investeringen in oliewinning zou niet worden beknibbeld, was destijds nog de belofte van financieel directeur Simon Henry. Hij noemde het 'kapitaalvernietiging' om bestaande projecten stil te leggen. 'Wij investeren niet op basis van de huidige prijzen, maar op basis van toekomstverwachtingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden