Shell schrapt banen, maar blijft aandeelhouders betalen

Ondanks een historisch kwartaalverlies van 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro) houdt olie- en gasconcern Shell vast aan de dividenduitkering aan aandeelhouders. Om de kosten te drukken gaan wel 1.000 extra arbeidsplaatsen verloren boven op de 6.500 banen die dit jaar al zijn of worden geschrapt.

Carmon Creek in Canada. Het stilleggen van dit project kost Shell 2 miljard dollar.Beeld Henk Brands000

Dat zei Shell donderdag in een toelichting op het slechtste kwartaalresultaat dat het concern ooit heeft behaald. Het verlies van 6,1 miljard (volgens een ruimere definitie zelfs 7,4 miljard) dollar, wordt vooral veroorzaakt door het schrappen van offshore olieboringen in Arctisch Alaska en van teerzandprojecten in Canada, beide mede als gevolg van de lage olieprijs.

Het stopzetten van de activiteiten kost Shell 4,6 miljard dollar aan eenmalige afschrijvingen. Nog eens 3,7 miljard wordt afgeschreven wegens waardevermindering door de sinds vorig jaar gehalveerde olie- en gasprijs. Als deze kosten niet worden meegerekend, zou een kwartaalwinst zijn overgebleven van 1,8 miljard dollar.

Dat is volgens analisten voor Shell een laag bedrag. Na het verwerken van de tegenvallers hadden ze volgens persbureau Bloomberg gerekend op ruim 2,9 miljard.

Kwartaalverlies

Shell heeft nog nooit eerder zo'n groot bedrag in één kwartaal hoeven afschrijven. Zelfs in de crisis rond de niet-bewezen olievoorraden van het bedrijf in 2004, hoefde voor 'slechts' 1,4 miljard dollar aan waarde te worden afgeboekt en werd over het hele jaar 18,5 miljard dollar (14,9 miljard euro) nettowinst gemaakt.

Het record voor de grootste afschrijving voor oliemaatschappijen blijft overigens in handen van BP, dat in 2010 in één kwartaal 32 miljard dollar verlies incasseerde op de schade van de olieramp in de Golf van Mexico. Vanwege de relatief hoge olieprijs resulteerde dat toen in een kwartaalverlies van 17 miljard.

Het dividend voor aandeelhouders van Shell blijft 47 dollarcent per aandeel, tot genoegen van aandeelhouders en financieel analisten. Ondanks de mindere prestatie en de slechte marktomstandigheden haalt het bedrijf nog ruim voldoende omzet en kan het zich de uitkering aan aandeelhouders nog prima permitteren, zegt analist Thijs Berkelder van ABN Amro.

Olieproductie omhoog

'Winst is een boekhoudkundig begrip dat niet alles vertelt over de spankracht van het bedrijf', zegt hij. 'Wij kijken naar de kasstroom die gecorrigeerd voor de bijzondere omstandigheden nog steeds zo'n 30 miljard dollar is per jaar. Als daarvan 10 miljard naar aandeelhouders gaat, is er nog steeds 20 miljard over voor investeringen. Het moment waarop ook aandeelhouders moeten inleveren, is nog lang niet bereikt.'

Niet met alle onderdelen van Shell gaat het slecht. Sinds de olieprijs daalt, stijgen de winsten van de raffinaderijen die hun grondstof goedkoper kunnen inkopen en met een hogere marge op de markt kunnen brengen. Afgelopen kwartaal steeg de winst van de raffinagetak, exclusief eenmalige lasten, met 46 procent tot 2,6 miljard dollar.

De olieproductie van Shell ging iets omhoog naar 2,88 miljoen vaten per dag. Het verkocht 5,31 miljoen ton vloeibaar gas; een daling van 7 procent. De investeringen daalden met 1,4 miljard van 8,5 naar 7,1 miljard dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden