Shell: (schalie-)gas of zon grootste energiebronnen

Over enkele tientallen jaren wordt mogelijk de zon de belangrijkste energiebron voor de wereld. Dat schrijft Shell in een rapport met vooruitzichten voor de komende decennia.

Shell-topman Peter Voser. Beeld epa
Shell-topman Peter Voser.Beeld epa

Zonnepanelen zouden na 2060 de toon kunnen zetten voor de bevrediging van onze energiebehoefte. Een andere mogelijkheid is dat gas al in 2030 de meest gebruikte energiesoort is.

Shell zette in 2009, onder voormalig topman Jeroen van der Veer, alle projecten voor alternatieve energie stil. Zijn opvolger Peter Voser lijkt nu een andere mening toegedaan. De 'New Lens Scenarios' van Shell gaan uit van een scenario dat 'Oceanen' is gedoopt en van een 'Bergen' scenario.

In 'Oceanen' gaat Shell uit van een welvarende en volatiele wereld waarin niet overheden maar marktkrachten de vraag naar energie bepalen. Olie en steenkool maken nog deel uit van de energievoorziening, maar tegen 2060 is de zon de belangrijkste bron.

In 'Bergen' is er een krachtige rol voor overheden weggelegd die, bij een matige economische groei, verreikende politieke beslissingen nemen. Die leiden er toe dat gas al in 2030 de belangrijkste energiebron wordt.

Daarbij speelt de winning van moeilijk te winnen gas, zoals schaliegas, een grote rol. Ook waterstof als brandstof maakt in dit scenario een grote opmars, maar pas tegen het einde van deze eeuw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden