Shell noteert dubbele winst in eerste kwartaal door stijgende olieprijs

Shell hoeft minder bang te zijn opstandige aandeelhouders te moeten trotseren of net als AkzoNobel geconfronteerd te worden met een ongewenst overnamebod. Dankzij de stijgende olieprijs heeft het Nederlands-Britse olieconcern de winst in het eerste kwartaal kunnen verdubbelen tot 3,75 miljard dollar (3,43 miljard euro). Dat was veel meer dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel steeg op de beurs met 2,4 procent tot 24,50 euro.

Peter de Waard
Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden. Beeld anp
Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden.Beeld anp

De winststijging was, behalve aan de stijgende olieprijs, te danken aan kostenreducties. Hierdoor is het rendement op de oliewinning toegenomen. 'Het eerste kwartaal van 2017 was een sterk kwartaal voor Shell', stelde Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden in een persverklaring. Shell is vooral tevreden over het geld dat feitelijk binnenkomt: de kasstroom. 'De operationele kasstroom van 9,5 miljard dollar en de vrije kasstroom van 5,2 miljard dollar stelden ons in staat om schulden te reduceren en ons dividend voor het derde achtereenvolgende kwartaal te dekken', aldus Ben van Beurden die een zucht van verlichting zal hebben geslaakt.

Duurste overname ooit tijdens daling olieprijs

De winst van Shell daalde de afgelopen jaren als gevolg van de sterke daling van de olieprijs. Daarbij kwam dat Shell juist op dat moment de duurste overname ooit deed: die van het Britse gasbedrijf BG voor 54 miljard dollar. Als gevolg hiervan dreigde Shell voor het eerst in de na-oorlogse geschiedenis het dividend aan de aandeelhouders te moeten verlagen. Van Beurden wilde die echter niet tegen de haren instrijken waardoor werd besloten een groot deel van de activiteiten te verkopen om voldoende geld in kas te houden. In totaal werd voor 20 miljard dollar aan bezittingen verkocht. Ook werd een aantal dure exploratieprojecten stopgezet.

De winst van upstream, de divisie die verantwoordelijk is voor de zoektocht naar en de productie van ruwe olie, kwam uit op 540 miljoen dollar. Een jaar eerder werd daar nog een verlies van bijna 1,5 miljard dollar geïncasseerd. Bij de raffinagetak (downstream) liep de winst met bijna een kwart op naar 2,5 miljard dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden