Shell neemt 30 duizend oplaadpunten voor elektrische auto's over

Shell lijkt overtuigd van de doorbraak van de elektrische auto. Donderdag maakte de belangrijkste leverancier van de benzine-auto bekend 30 duizend oplaadpunten voor elektrische auto's over te nemen. Voor een onbekend bedrag heeft Shell het in Amsterdam gevestigde NewMotion gekocht, een van de grootste spelers op dat gebied van Europa. De laadpunten van NewMotion staan bij mensen thuis en bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Shell wil zijn klanten graag bedienen met een breder aanbod aan autobrandstoffen, aldus Matthew Tipper die bij het olie- en gasconcern verantwoordelijk is voor nieuwe brandstoffen. 'Daar hebben we vernieuwers als NewMotion bij nodig.' Het is de bedoeling dat NewMotion na de overname blijft opereren onder de eigen merknaam.

Shell kondigde eerder dit jaar aan dat het snellaadpalen gaat plaatsen op sommige reguliere tankstations. Die plannen gaan gewoon door, zei Tipper. Hij benadrukte dat die snellaadpunten een ander product zijn dan de opladers van New Motion, waarbij het langer duurt voordat de accu weer vol is.

Fastned, een andere exploitant van snellaadstations, maakte donderdag bekend dat de omzet in het derde kwartaal is verdubbeld. Fastned hoopt met winst te kunnen gaan draaien als er in Nederland 100 tot 200 duizend elektrische auto's rondrijden.

Op dit moment rijden 18 duizend volledig elektrische auto's in Nederland, 50 procent meer dan een jaar eerder. Fastned heeft 63 snellaadstations.