Shell lanceert eigen fonds voor liefdadigheid

Shell heeft sinds gisteren een eigen fonds voor liefdadigheid. Bestuursvoorzitter Mark Moody-Stuart van de Koninklijke Olie/Shell Groep lanceerde maandag in Londen de 'Shell Foundation', een charitatieve instelling die geld beschikbaar zal stellen voor idealistische projecten op het gebied van sociale ontwikkeling en duurzame energie-opwekking....

Van onze correspondent Peter de Waard

Eenmalig heeft de nieuwe Foundation een bedrag van 30 miljoen dollar (65 miljoen gulden) gekregen. Het bedrag lijkt schril af te steken tegen die waarmee de Rockefeller Foundation (de liefdadigheidsinstelling van de oprichters van Exxon) of Microsoft-topman Bill Gates smijten, maar voor Shell is het een belangrijke nieuwe stap om het imago van duurzaamheid verder op te vijzelen.

In de afgelopen jaren heeft de Brits/Nederlandse multinational getracht zich meer te profileren als een 'maatschappelijk verantwoordelijke onderneming'. Zo kondigde Shell enkele jaren geleden aan 500 miljoen dollar te zullen investeren in duurzame vormen van energie zoals zonne-energie en biomassa. Tot nu toe waren dat echter uitsluitend commerciële projecten.

De Shell Foundation heeft geen winstoogmerk. Dat betekent niet dat Shell hiermee de eerste schreden op het gebied van liefdadigheid zet. Op nationaal en lokaal niveau doen de Shell-bedrijven er al veel aan. Zo financiert Shell de bouw van kleine ziekenhuizen en scholen in Derde Wereld-regio's waar de onderneming actief is. Vorig jaar werd alleen al 93 miljoen dollar aan dergelijke vormen van liefdadigheid geschonken. 'We hebben berekend dat we sinds 1984 een miljard dollar voor charity ter beschikking hebben gesteld. Dat is toch geen klein bedrag', aldus Moody-Stuart. 'Maar we zijn een grote multinational. En we vonden dat we naast al deze lokale projecten ook iets op centraal niveau moesten doen.'

De Shell Foundation heeft inmiddels twintig projecten geselecteerd. Een daarvan heeft tot doel het gebruik van brandhout door boeren in een van de armste regio's in China te doen verminderen. De Shell Foundation zal zorg dragen voor de bouw van kassen, zodat de boeren hun oogst kunnen verhogen en hun inkomen kunnen verbeteren. De energievoorziening zal plaatshebben door middel van het hergebruik van dierenafval, de zogenoemde bio-energie. In Latijns-Amerika zal de Shell Foundation geld beschikbaar stellen voor het verminderen van luchtvervuiling in grote steden. Maar ook projecten in het Westen kunnen steun krijgen. Zo financiert Shell in Groot-Brittannië een voorlichtingsproject over duurzame energie op de basisscholen. De grootste bijdrage, 2,8 miljoen dollar, krijgt in eerste instantie het Smithsonian Instituut voor een onderzoek naar de gevolgen van exploitatie-activiteiten voor de omliggende omgeving.

Shell denkt dat de Foundation in de komende jaren veel additionele middelen zal weten te verwerven, waardoor nog grotere projecten kunnen worden aangepakt. Shell heeft de liefdadigheidsdochter in Groot-Brittannie opgericht. 'We hadden het ook in Nederland kunnen doen. We moesten echter één juridische structuur kiezen', aldus Moody-Stuart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden