Shell: lage olieprijs uiterlijk begin 2017 weer omhoog

Shell boekte in 2015 een historisch lage winst - bijna 10 miljard euro. Topman Ben van Beurden verwacht echter dat de olieprijs uiterlijk begin 2017 weer omhoog zal gaan.

Shell liet in 2003 een productieschip bouwen voor de oliewinning voor de kust van Nigeria. Het bedrijf trekt zich daar nu (voorlopig) terug uit het project Southwest Bonga.Beeld © Construction Photography/Corbis

De tijd van lage olieprijzen is volgens Shell bijna voorbij. Het huidige lage niveau van rond 30 dollar per vat ligt 'op of nabij' de bodem van de markt en zal daar niet blijven, voorspelde algemeen directeur Ben van Beurden van Shell donderdag in een toelichting op de historisch lage winst van Shell van 10,7 miljard dollar (9,79 miljard euro) in 2015.

Van Beurden wil geen voorspelling doen over de olieprijs, zei hij in een presentatie voor journalisten. 'Daar is mijn reputatie me te kostbaar voor.' Niettemin zegt hij ervan overtuigd te zijn dat de lage prijs 'de onderkant is van de cyclus, hoewel het altijd gevaarlijk is die te benoemen.' In de loop van dit jaar of uiterlijk begin 2017 zullen de prijzen herstellen, verwacht hij.

Van Beurden haalt zijn verwachting uit de prognose dat de vraag naar olie en gas de komende jaren zal stijgen terwijl het aanbod zal dalen. 'De economische groei in China mag dan tegenvallen, de vraag vanuit het land neemt nog steeds toe. En de sterkste groei van de vraag zagen we afgelopen jaar in de OESO-landen (geïndustrialiseerde landen, red.) vanwege de lage prijs.'

Nog bepalender voor de prijs is de verwachte productiekrimp van 4- tot 5 miljoen vaten olie per dag, denkt Van Beurden. 'Kan de prijs nog omlaag? Ja, dat kan, hoewel ik niet weet of het zal gebeuren. Maar hij blijft niet langdurig op het niveau onderaan de 30 dollar.'

Topman Ben van Beurden van Shell.Beeld anp

Schalieolie

Financieel directeur Simon Henry verwijst naar de productie van schalieolie in de VS. Daarop wordt 'wekelijks miljarden dollar verloren'. De schalieproductie bedraagt er bijna 4,5 miljoen vaten per dag en bereikte zijn piek in april vorig jaar. Dat is veelbetekenend, vindt hij, maar of - en, zo ja, wanneer - de sector zal bezwijken, wilde ook Henry niet voorspellen.

Olieprijzen onder de 30 dollar per vat zijn historisch overigens geen uitzondering. In de jaren negentig bleef de prijs, gecorrigeerd voor inflatie, bijna tien jaar op dat niveau, met 20 dollar als bodem van de markt.

Dat de jaarwinst voor Shellbegrippen laag zou uitvallen, maakte het concern afgelopen maand al bekend in de aanloop naar de overname van gasbedrijf BG Group. Zelfs in 2004, toen Shell in crisis verkeerde vanwege een rel over niet-bewezen olievoorraden, werd over het hele jaar 18,5 miljard dollar winst gemaakt.

Simon Henry.Beeld anp

Verlaten van winningsgebieden

De eenmalige afschrijving die destijds vanwege de voorraadkwestie moest worden gedaan, bedroeg 1,4 miljard dollar. Afgelopen jaar werd alleen al voor de afgeblazen offshore olieboringen in Arctisch gebied bij Alaska en het beëindigen van teerzandprojecten in Canada 4,6 miljard afgeschreven.

Dure winningsgebieden zijn zo veel mogelijk verlaten, zegt Van Beurden. De jongste projecten waaruit Shell zich (voorlopig) terugtrekt zijn het gasproject LNG Canada en het offshore olieproject Southwest Bonga in Nigeria.'We gaan alleen door met de meest competitieve projecten.'

De uitkering aan aandeelhouders blijft dit jaar op niveau, zei Henry. 'Over het dividend daarna, in periode van 2017 tot en met 2019, hebben we geen uitspraak gedaan en dat gaan we nu ook niet doen.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden