Shell krijgt voor het eerst vrouwelijke president-directeur

In het glazen plafond zijn maandag nieuwe barstjes geslagen. Shell maakte bekend dat voor het eerst een vrouw president-directeur wordt van Shell Nederland. Marjan van Loon (49) zal de huidige president-directeur Dick Benschop opvolgen.

Marjan van Loon wordt per 1 januari de nieuwe president-directeur van Shell Nederland.Beeld anp

Tegelijkertijd maakte de Rabobank bekend dat de econoom en hoogleraar Barbara Baarsma (45) per 1 april 2016 is benoemd tot directeur kennisontwikkeling. Zij neemt hiermee de plaats in van onder meer de huidige directeur kennis en economisch onderzoek Wim Boonstra.

Van Loon klimt in de hiërarchie van het olie- en gasbedrijf op tot een van de hoogste positie. Binnen de raad van bestuur heeft het concern geen vrouw.

Van Loon heeft zich veelvuldig geprofileerd als een rolmodel voor vrouwen in het bedrijfsleven. In een interview met het blad Maritiem Nederland zei de moeder van twee kinderen vorig jaar: 'Glazen plafond? Nooit iets van gemerkt.' Ze zegt wel eens thuis te moeten schipperen, omdat haar man ook bij Shell werkt en carrière wil maken. Maar dat heeft haar niet belet. Ze is, zo zei ze, al veel verder gekomen dan ze ooit dacht.

'Paternalisme ten top'

Barbara Baarsma (getrouwd en twee zonen) keerde zich eveneens tegen een verplicht quotum voor vrouwelijke bestuurders. 'Een wettelijk quotum voor vrouwen aan de top is paternalisme ten top en levert geen topvrouwen. In plaats van een quotum dat topvrouwen als excuustruzen kan bestempelen, zit de oplossing voor het verhogen van de participatie van vrouwen aan de top onder meer in het flexibiliseren van werktijden', zei ze.

De benoemingen komen vlak nadat bekend werd dat de Wet bestuur en toezicht (Wbt), die moest leiden tot 30 procent vrouwen in de Nederlandse bedrijfstop, is mislukt. Minister Bussemaker heeft daardoor gedreigd met een verplicht quotum als bedrijven niet snel daar iets aan doen.

Barbara Baarsma.Beeld Barbara Baarsma

Van Loon, die scheikunde aan de TU van Eindhoven studeerde, zei zich erover te verwonderen dat zo weinig vrouwen een technische studie kiezen. Haar eigen dochter studeert techniek op de TU van Delft.

Van Loon werkte tussen 1997 en 2007 voor het concern in Australië en Maleisië. Op dit moment is ze vice-president van LNG (de vloeibare gasdivisie) van Shell. Gaswinning vormt een speerpunt voor Shell, omdat het wordt gezien als de overgang van olie naar duurzame energie. Een van de grote projecten die Van Loon in gang heeft gezet, is Prelude: een investering van tien miljard dollar voor de exploitatie van vloeibaar gas uit een veld ten noorden van Australië.

Bruggenbouwer

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Koninklijke Shell noemde Van Loon gisteren een 'bijzonder energieke collega, een uitstekend communicator en een bruggenbouwer'. Haar voorganger Dick Benschop - een voormalig staatssecretaris van de PvdA in het paarse kabinet van Wim Kok - vervulde deze functie sinds 2011. Hij wordt verantwoordelijk voor de deelnemingen van Shell International in de wereld.

De transfer van Baarsma naar de Rabobank kan ook opvallend worden genoemd. Baarsma is bekender dan Van Loon doordat ze als directeur van de Stichting Economisch Onderzoek vaker naar buiten treedt en daarnaast ook vele nevenfuncties vervult. Baarsma wordt niet de hoogste vrouwelijke functionaris binnen de Rabobank. Begin volgend jaar zal Carin Gorter daar toetreden tot de raad van bestuur, verantwoordelijk voor risicobeheer.

Dick Benschop.Beeld anp

Baarsma zal enige bijbanen handhaven zoals kroonlid van de SER en hoogleraar marktwerking aan de universiteit van Amsterdam. De commissariaten geeft ze op.

Op dit moment kent de Rabobank nog geen directeur kennisontwikkeling. Maar de functie is strategisch uitermate belangrijk, omdat het aan de basis zal staan van de twee belangrijke programma's die de Rabo in gang heeft gezet en die het nieuwe profiel van de bank zullen zijn: 'Bankieren voor Nederland' en 'Banking for Food'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden