Nieuws

Shell krijgt groen licht voor vertrek, grote meerderheid aandeelhouders stemt voor

Shell vertrekt in de eerste helft van volgend jaar definitief naar Londen. De nu nog Brits/Nederlandse olie- en gasreus kreeg vrijdagochtend in Ahoy steun van een grote meerderheid van de aandeelhouders om een volledig Brits bedrijf te worden, met het hoofdkantoor in Londen.

Wilco Dekker
Activisten tijdens een onaangekondigde actie voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering over de verhuizing van de oliegigant naar het Verenigd Koninkrijk.  Beeld ANP
Activisten tijdens een onaangekondigde actie voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering over de verhuizing van de oliegigant naar het Verenigd Koninkrijk.Beeld ANP

Koninklijke Olie/Shell is nu een Britse bedrijf met het hoofdkantoor Den Haag, met twee soorten aandelen. Om slagvaardiger te kunnen opereren, bijvoorbeeld bij overnames, stelde de multinational vorige maand voor deze duale structuur te versimpelen door na meer dan een eeuw volledig Brits te worden.

Op de achtergrond speelde de dividendbelasting een grote rol. Shell kreeg in 2004 van het toenmalige kabinet de belofte dat die zou worden afgeschaft. Dat probeerde premier Mark Rutte, ook om Unilever naar Nederland te lokken, maar dat leidde tot grote politieke en maatschappelijke ophef. Unilever koos uiteindelijk voor Londen, waarop de afschaffing van de dividendbelasting in een diepe la verdween, ook voor Shell. Dat verhuist nu naar het Verenigd Koninkrijk, dat geen dividendbelasting kent. Hoeveel de Nederlandse schatkist misloopt door het vertrek van Shell is nog onduidelijk.

Het bedrijf verliest met de aanstaande verhuizing ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch. De aandeelhouders gingen akkoord met een naamswijziging. Topman Ben van Beurden van Shell zei eerder dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status. Hij noemde het ‘bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig’ om de titel te verliezen. Van Beurden was vrijdag ziek en niet aanwezig in Ahoy. Volgens president-commissaris Andrew Mackenzie is hij negatief getest op corona.

‘Onaangenaam verrast’

Van Beurden benadrukte vorige maand dat de overstap nauwelijks effect zal hebben voor de banen in Nederland, los van de paar werknemers die in het kielzog van Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar Londen verhuizen. Shell telt in Nederland 8500 werknemers. Het bedrijf blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties.

Het kabinet zei vorige maand ‘onaangenaam verrast’ te zijn en het ‘ten zeerste te betreuren’ dat Shell gaat verhuizen, aldus demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak van ‘een enorme aderlating voor Nederland en het verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat’.

Milieudefensie gaf aan dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de rechtszaak die het tegen Shell heeft aangespannen. De milieuorganisatie spande een zaak aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen. Eind mei besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen.

Shell krijgt mogelijk nog wel te maken met de ‘verhuisboete’ van GroenLinks. Die regelt dat bedrijven die naar een land zonder dividendbelasting verhuizen, zoals het Verenigd Koninkrijk, eerst met de Nederlandse fiscus af moeten rekenen. Het voorstel van GroenLinks moet nog steeds besproken worden in de Tweede en Eerste Kamer, waarbij het de vraag is of het een meerderheid haalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden