Shell kijkt verder vooruit dan Bolkestein

Bolkestein ziet bij de aanpak van het klimaatprobleem grote dilemma's opdoemen. Zou hij kiezen voor zonne- en windenergie, in plaats van olie, gas en steenkool, dan lossen veel van zijn problemen vanzelf op, stelt Alexander de Roo....

Alexander de Roo

KANDIDAAT Eurocommissaris Frits Bolkestein werpt zeven dilemma's op met betrekking tot het klimaatprobleem in zijn column in Forum van 24 juli. Binnen het beperkte blikveld van de voorzitter van de Liberale Internationale zijn deze dilemma's onoplosbaar. Met vasthouden aan kolen, olie, aardgas en kernenergie komen we er niet.

Om de verstoring van het klimaat binnen aanvaardbare grenzen te houden, is het nodig om de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2 ) wereldwijd met 60 tot 70% terug te brengen, aldus het VN-panel van klimaatwetenschappers. De 5% reductie in 2010 die de ontwikkelde landen nastreven, kan slechts het begin zijn. Als tussendoelstelling is een aandeel van 50% hernieuwbare energie in Nederland in 2030 realistisch. Dit is exact gelijk aan de doelstelling van de Deense regering. Die ligt goed op koers om haar doelstelling - een CO2 -reductie van 20% in 2005 - te halen, vooral dankzij offshore windparken.

Een groot windmolenpark van 30 bij 30 kilometer op de Noordzee, zo'n 40 km uit de kust van Texel, zou 40% van de electriciteit in Nederland op een schone manier kunnen opwekken. Een haalbaarheidsstudie heeft uitgewezen dat dit kan met prijzen die concurreren met fossiele brandstoffen.

Door het talmen van de Paarse coalitie worden de schaarse Nederlandse fabrikanten van windmolens nu door hun Deense concurrenten opgekocht. Windmolens zijn nu het tweede export produkt van Denemarken. Export, niet alleen naar ontwikkelde landen, maar ook naar Aziatische landen als India.

De Nederlandse regering zou net als de Duitse rood-groene coalitie moeten kiezen voor zonnepanelen op onze daken. Hier moet wel overheidsgeld bij, want deze variant van schone energie is nu nog niet concurrerend. Door massaproductie zal dit veranderen.

Bolkesteins oude werkgever Shell investeert inmiddels al meer dan één miljard gulden in deze techniek. Niet omdat Shell zo groen is geworden, maar omdat het concern een afzetmarkt ziet in de twee miljard mensen op de aardbol die nu nog niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. In de toekomst zullen zij hun koelkasten en computers direct op zonnepanelen kunnen aansluiten.

Shell voorspelt dat het over zo'n 40 jaar uit is met de goedkope, makkelijk winbare olie. De onderneming gaat er van uit dat over 50 jaar de helft van de wereldvraag door hernieuwbare energievormen gedekt zal worden. Zij wil ook dan graag zaken blijven doen.

Door het vergisten van organisch afval - niet alleen GFT afval, maar ook onbruikbaar slachtafval en kleinschalige mestverwerking - kan op termijn 10 tot 20 % van de Nederlandse energiebehoefte worden gedekt.

Natuurlijk moeten we niet alleen overschakelen op hernieuwbare energie, maar ook veel zuiniger omgaan met energie. Bijvoorbeeld door de belasting op nieuwe auto's te koppelen aan het benzineverbruik. Dan wordt de aankoop van zuinige auto's gestimuleerd en die van slurpers geremd. Nu verbruikt een nieuwe auto gemiddeld acht liter per 100 km. Toyota komt volgend jaar met een middenklasser op de Europese markt, die gemiddeld 5 liter verbruikt. In 2010 is een verbruik van drie liter technisch haalbaar.

De keuze voor een groene energiepolitiek betekent, hoe paradoxaal dat misschien klinkt, een hogere economische groei en meer banen. Althans volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau op basis van het GroenLinks verkiezingsprogramma van vorig jaar. Het maken en installeren van windmolens, zonnepanelen en vergistingsinstallaties vergt meer arbeid dan het uit de bodem oppompen van aardgas of olie.

Het is maar goed dat Frits Bolkestein geen kandidaat Eurocommissaris voor energie is. Op dat gebied zou hij jammerlijk falen.

Alexander de Roo is lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en vice-voorzitter van de Milieucommissie van het parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden