Shell is het meest duurzame bedrijf

Shell is van alle AEX-fondsen het meest duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Dutch Sustainability Research (DSR), een samenwerkingsverband tussen de Triodos Bank, pensioenfonds PGGM en MeesPierson....

Van onze verslaggever

DSR vergeleek de beursgenoteerde ondernemingen op zeven uiteenlopende thema's: werknemers, leveranciers, mensenrechten, samenleving, milieu, behoorlijk bestuur en klanten. Shell heeft de uitverkiezing vooral te danken aan de manier waarop ze met haar werknemers en leveranciers omgaat en de mensenrechten respecteert.

De onderzoekers schrijven de 'relatief hoge score' van het olieconcern vooral toe 'aan het feit dat de onderneming heeft geleerd goed te luisteren naar zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden'. Het olieconcern scoort 72 procent van het maximaal aantal punten.

Philips blijkt het meest oog te hebben voor het milieu, gevolgd door Heineken en DSM. Ahold gaat volgens het onderzoek het best met zijn klanten om.

De onderzoekers vinden de resultaten van hun eigen onderzoek meevallen omdat de meeste ondernemingen boven de 'natuurlijke grens' van 50 procent zitten. Een van de bedrijven die onder de 50 procent zit, is IHC Caland, dat op de zestiende plaats staat. Het bedrijf is in opspraak geraakt wegens zijn aanwezigheid in Birma (Myanmar).

In Europees perspectief doen de AEX-fondsen het ook niet slecht. Ze scoren gemiddeld een tweede plaats, na Zwitserse beursgenoteerde ondernemingen. Nederland scoort vooral goed op het thema samenleving. Op milieugebied scoren de AEX-fondsen minder goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden