Shell is de motor van gestaag stijgende AEX

De Amsterdamse beurs zet zijn opmars gestaag voort. Terwijl in de Verenigde Staten angstig naar de rentestand wordt getuurd en elders in Europa de dure euro het optimisme tempert, gaat de AEX week-in-week-uit een kleine stap omhoog....

De AEX kent sinds begin 2005 een sterke motor: Koninklijke Olie. Het moederbedrijf, dat 60 procent van Shell bezit, heeft in zijn eentje de AEX sinds 1 januari 4,4 punten hoger gezet. Als de koers van Shell dus gelijk gebleven was, zou de AEX vrijdag niet op 375,5 punten, maar 4,4 punten lager op 371,1 punten zijn gesloten.

Als zwaargewicht telt de recente koersstijging van Koninklijke Olie extra mee in de puntentelling van de AEX. Ter vergelijking: de recente koersdalingen van het relatief kleine Versatel hebben daarom nauwelijks invloed op de stand van de AEX. Naast Koninklijke Olie kent de AEX nog vier andere belangrijke contribuanten aan de koerswinst sinds 1 januari. ABN Amro duwde de index 3,3 punten omhoog, Ahold 2,7 punten, Fortis 2,3 punten en Philips 2,2 punten. De vijf zwaargewichten namen zodoende ongeveer 15 punten voor hun rekening van de 27 punten die de AEX sinds 1 januari is gestegen.

Ook vrijdag stond Koninklijke Olie hoog op de lijst van stijgers. De koerstijging van 0,8 procent naar 47,23 euro had de olie- en gasonderneming te danken aan branchebreed optimisme over de hoge olieprijs. Zolang een vat olie duur blijft, zullen energiemaatschappijen als Shell, BP en Total hoge winsten behalen. Alle oliefondsen stegen vrijdag.

De bedrijven die donderdag mooie cijfers openbaarden, zagen hun koersen verder oplopen. Chemiebedrijf DSM steeg 3,1 procent naar 54,25 euro. Na de koerssprong van donderdag wist uitgever Reed Elsevier gisteren nog eens 0,3 procent te winnen op 11,34 euro.

Op de beursvloer sijpelde weinig nieuws binnen. Het Zoetermeerse automatiseringsbedrijf PinkRoccade heeft vorig jaar de omzet en de winst zien dalen. De nettowinst daalde van 12,3 miljoen euro in 2003 naar 4,2 miljoen euro in het afgelopen jaar. De omzet zakte bijna 5 procent tot 702,6 miljoen euro. Later op de dag steunden de aandeelhouders van PinkRoccade tijdens een bijzondere vergadering de beoogde overname door Getronics.

Frans Maas maakte bekend dat het voor tonnen aan achterstallig ziekengeld uitbetaalt aan voormalige werknemers. Het transportbedrijf was daartoe gedwongen vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. De koers van Frans Maas daalde 2,2 procent.

Kendrion, het voormalige Schuttersveld, maakte bekend dat het over 2004 een nettoverlies heeft geschreven van 12,9 miljoen euro. De 21,5 miljoen euro die de technische handelsonderneming in Zeist moest boeken aan afschrijvingen en advies- en herstructureringskosten, drukten het bedrijf opnieuw in de rode cijfers. Kendrion heeft inmiddels zijn divisie Automotive Plastics afgestoten. Mede door deze verkoop verminderde de omzet met ruim honderd miljoen euro tot 745 miljoen euro. De koers van Kendrion daalde 1,5 procent

DPA heeft ook in 2004 verlies gemaakt. De detacheerder verkleinde wel de winst van 3,3 miljoen euro naar 0,8 miljoen euro. Beleggers waren ontevreden en lieten het aandeel 2,8 procent in waarde zakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden