Shell investeert veel minder

Koninklijke Shell zal de komende jaren het bedrijf verkleinen. Er zal minder worden geïnvesteerd. En tevens zal 10 procent van de olie- en gasproductie in de verkoop worden gezet. Shell wil op die manier de aandeelhouders proberen te behagen. Op dit moment vindt Shell zichzelf niet rendabel genoeg.

Een koets passeert een bezinestation van Sheek in Hook, een plaats in Engeland niet ver van Basingstoke. Shell trekt zich terug uit zeker vijf tot tien landen. Beeld anp

Shell maakte dit dinsdag bekend, voorafgaand aan een grote analistenbijeenkomst in Londen. Hoewel de olieprijs de afgelopen weken flink is aangetrokken houdt Shell rekening met een permanent lagere olieprijs van 60 dollar per vat.

Om het verdienmodel op orde te brengen zal Shell de jaarlijkse investeringen verlagen tot tussen de 25 en 30 miljard dollar (26 miljard euro). Dat is zo'n 35 procent minder dan in het verleden. Shell investeert de komende jaren vooral in diepzeeboringen en chemicaliën. Op die vlakken beschikt het bedrijf naar eigen zeggen al over belangrijke posities en betaalbare groeiplannen.

Na aanloopverliezen moeten de investeringen al binnen drie tot vijf jaar rendement opleveren. Lagere investeringen zijn nodig om de kasstroom en het dividend op peil te kunnen houden en de schuld af te lossen. Shell heeft op dit moment, mede door de spectaculaire overname van het Britse gasbedrijf BG Group, een schuld van ruim 70 miljard dollar.

Verder verwacht het concern de kosten eind dit jaar met 20 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 2014. De overname van British Gas (BG) moet 4,5 miljard dollar aan synergievoordelen opleveren, wat 1 miljard meer is dan eerder gedacht.

Transformatie

Shell wil in 2020 weer een rendement op het eigen vermogen halen van 10 procent. Nu ligt dat er ver onder.

Shell-topman Ben van Beurden sprak in een toelichting van een transformatie. Hij verwacht grote en aanhoudende veranderingen in de energiemarkt, onder meer doordat uiteindelijk de omslag naar meer milieuvriendelijke brandstoffen zal worden gemaakt. Dit biedt Shell in zijn ogen 'belangrijke kansen'.

De komende decennia zal de vraag naar olie en gas echter nog robuust blijven, zo zei Van Beurden op de analistenbijeenkomst. 'We zien vandaag niet alleen lage olieprijzen, maar ook hogere niveaus van prijsvolatiliteit door geopolitieke veranderingen, de snelheid van informatiestromen en het tempo van innovatie in de sector.'

Plafond

Shell verwacht tot aan 2018 nog voor 30 miljard euro aan activiteiten te verkopen. Dat zal betekenen dat Shell zeker in vijf tot tien landen niet langer meer actief zal zijn.

'Door een plafond te zetten op onze investeringen in de periode tot 2020, de kosten omlaag te brengen en niet-kernactiviteiten af te stoten, kunnen we Shell omvormen in een meer gefocust en weerbaarder bedrijf met betere rendementen en een groeiende kasstroom per aandeel', zo liet Van Beurden weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden