Shell investeert fors in speuren naar olie en gas

Koninklijke/Shell Groep steekt dit jaar honderden miljoenen dollars extra in de speurtocht naar nieuwe olie- en gasvelden. De belangrijkste reden daarvoor is de huidige hoge olieprijs....

Van onze verslaggever

Voor oliemaatschappijen is een prijs van 14 dollar per vat de kritische grens voor het winstgevend sporen naar olie en gas. 'Komt de prijs eronder, dan worden de productiekosten te hoog en maak je geheid verlies', zegt E. Veldman van de IRO, de industriële raad voor de oceanologie.

De huidige hoge olieprijs maakt extra investeren in exploratie en productie voor oliemaatschappijen echter erg aantrekkelijk, zei bestuursvoorzitter M. van den Bergh van Shell Nederland maandag in Het Financieele Dagblad. 'Op een budget van 900 miljoen dollar is dat aanzienlijk.'

Shell stemt haar rendements- en investeringsdoelstellingen af op een olieprijs van 14 dollar. Nu de prijs er al geruime tijd ruim boven ligt wil Shell meer olie naar boven gaan halen. Het energieconcern voert daarom de investeringen fors op. Shell zou vooral extra geld willen stoppen in een veelbelovend olieveld in Kazachstan.

Shell heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd. Veel onderdelen in de chemie en raffinage werden afgestoten. Vorig jaar zakte de investeringen in exploratie en productie. In 1999 besteedde Shell 4,1 miljard dollar aan exploratie en productie, terwijl in 1998 nog 6,1 miljard gulden aan onderzoek werd uitgegeven. 'Bij een olieprijs van 25 dollar is er bij de divisie exploratie en productie veel interesse om meer geld uit te geven', aldus Van den Bergh.

Volgens Van den Bergh is het de bedoeling dat de olieproductie met 4 procent extra per jaar groeit en de gasproductie met 6 procent. 'Shell pakt zo een deel van de niet-OPEC-groei in exploratie en productie', aldus Van den Bergh.

De bestuursvoorzitter vindt dat na de bezuinigingen de nadruk bij de Brits-Nederlandse oliemaatschappij de komende jaren weer op groei moet komen te liggen. 'Shell is groot genoeg, maar het bedrijf mag niet kleiner worden', zei Van den Bergh.

Om te groeien wil Shell allereerst de eigen activiteiten uitbreiden, maar het energieconcern zoekt ook naar mogelijkheden voor acquisities in niches in onder meer de gas- en elektriciteitssector. Shell sluit daarbij vijandige overnames niet uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden