Shell helpt nu ook PvdA'ers

Een kwart eeuw geleden was het ondenkbaar, maar sinds kort is Shell een bedrijf dat PvdA'ers graag in dienst neemt....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

De huidige PvdA-partijleider Wouter Bos zat bij Shell, de vroegere PvdA-baas Wim Kok zit bij Shell (als commissaris) en nu treedt voormalig partijstrateeg Dick Benschop (45) bij de Nederlands-Britse oliemaatschappij in dienst. 'Het contact kwam op initiatief van de heer Benschop tot stand', verklaart Shell. Het bedrijf creëert een nieuwe functie voor Benschop. Hij wordt vice-president strategie bij Shell Energy Europe, verantwoordelijk voor gas en elektra.

Er was een tijd dat linkse politici absoluut niet voor Shell wilden werken. De werkzaamheden in het door de apartheidspolitiek verscheurde Zuid-Afrika waren een te groot obstakel. De vijandigheid was overigens wederzijds. In 1976 fulmineerde Shell-topman Gerrit Wagner samen met acht andere grootindustriëlen fel tegen het beleid van het kabinet-Den Uyl. 'Uw brief kan weinig anders gezien worden dan dat die alle beschikbare krachten mobiliseert om het beleid van het kabinet om zeep te helpen', ageerde toenmalig fractieleider Bas de Gaay Fortman van de inmiddels opgeheven PPR.

'Vergeet het linkse of rode maar, daar heeft het niks mee te maken', zegt Shell over de benoeming . 'Het is de juiste man op de juiste plek.' Maar managementgoeroe en voormalig Shell-werknemer Fons Trompenaars betwijfelt dit . 'Er zijn zo veel juiste mensen op juiste plekken. Bij Shell gebeurt nooit zomaar iets.'

Trompenaars kan zich niet herinneren dat Shell in het verleden PvdA'ers benoemde. 'Dat paste niet in het bedrijfsplaatje.' De huidige benoemingen van Kok en Benschop vindt hij in een beeld passen. 'Het tekent de grotere maatschappelijke betrokkenheid van Shell. Dat was het bedrijf vroeger ook wel - in mijn tijd waren er ook intern felle discussies over Zuid Afrika - maar Shell communiceerde altijd ongelooflijk beroerd.' Trompenaars vindt het verstandig dat Shell de zaken nu anders aanpakt: 'Goed. Leuk.'

Benschop was bij de verkiezingen van 1994 een van de campagneleiders van de PvdA. De partij verloor twaalf zetels. In 1998 werd hij staatssecretaris van Europese Zaken. In 2002 was hij campagneleider van Ad Melkert in de voor de partij catastrofaal verlopen verkiezingen. Benschop werd in de Tweede Kamer gekozen, maar verliet deze al na enkele maanden.

Shell ziet 'gas en elektra' als een overbrugging naar schonere energie als zon, wind en waterstof. Benschop moet de divisie belangrijker maken binnen het bedrijf. Hij wordt geacht veel te reizen, afzet voor de producten te zoeken, en te lobbyen.

Of in de woorden van Shell: 'De heer Benschop zal in zijn functie zeker Europese hoofdsteden aan doen.'

Benschop zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden