Shell garandeert dividend niet meer na overname BG

Vier op de vijf aandeelhouders van Shell (83,08 procent) stemmen in met de overname van BG Group. Het Britse energiebedrijf wordt ingelijfd voor ongeveer 47 miljard euro. Veel grote beleggers hadden hun goedkeuring al aangekondigd.

Voorzitter Charles Holliday (L) en Gerrit Zalm (non-executive director) voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van Shell.Beeld ANP

Naar verwachting zullen ook de aandeelhouders van BG vandaag met de fusie instemmen, waardoor het op een na grootste private gas- en oliebedrijf ontstaat na ExxonMobile. De olie- en gasproductie van het nieuwe Shell zal met 20 procent toenemen. Op het gebied van vloeibaar gas (LNG) wordt de nieuwe combinatie met ruime voorsprong marktleider.

Met de huidige lage olieprijs kost het Shell wel moeite de overname te financieren en beloften en andere verplichtingen na te komen. Het dividend van 1,88 dollar per aandeel wordt alleen dit jaar nog gegarandeerd. De gebruikelijke bezwering dat Shell 'geen enkele intentie heeft het dividend te veranderen', bleef op de aandeelhoudersvergadering nadrukkelijk achterwege. 'Maar we begrijpen het belang van dividend', zei de Amerikaan Chad Holliday, de voorzitter van de raad van bestuur.

Lees ook:

Shell ontslaat personeel, verkoopt bedrijfsonderdelen en stelt investeringen uit, en nog blijft de winst dalen. Er moet - en zal - dus meer gebeuren, denken analisten.

Unilever streefde Shell dinsdag voorbij als grootste Nederlandse beursbedrijf. Is dat alleen dankzij de lage olieprijs of spelen strategie en imago ook een rol?

Minder waard

Volgens het oorspronkelijke overnamebod zou het inlijven van BG ruim 64 miljard euro hebben gekost. Maar de transactie wordt grotendeels gefinancierd met aandelen Shell, die sinds de aankondiging vorig jaar 30 procent minder waard zijn geworden, vooral vanwege de daling van de olieprijs.

Elke 10 dollar daling van de olieprijs scheelt Shell 4 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan cashflow, stelde financieel directeur Simon Henry. Met BG erbij wordt dat zelfs 5 miljard. Shell baseerde zijn investeringsplannen op een prijs van 50 dollar per vat, terwijl de huidige prijs lager is dan 30 dollar.

Dat Shell bij dit prijsniveau haar winst op peil kan houden, is volgens analisten onwaarschijnlijk. Kredietbeoordelaar Moody's kondigde afgelopen week een verlaging aan van de kredietstatus van Shell en andere oliemaatschappijen.

Beeld EPA

Kritiek op duurzaamheidsbeleid

Kritische aandeelhouders, waaronder de groene aandeelhoudersclub Follow This, grepen de aandeelhoudersvergadering aan voor kritiek op het duurzaamheidsbeleid van Shell. Fossiele voorraden van het bedrijf zouden waardeloos kunnen worden bij een snelle omslag naar duurzame energie, stellen ze. Algemeen directeur Ben van Beurden acht die kans te verwaarlozen omdat voorlopig alleen maar méér olie en gas zal worden gebruikt, zei hij.

Van 'gestrande bezittingen' (stranded assets) is geen sprake, stelde financieel man Simon Henry. Dat gevaar bedreigt volgens hem hoogstens de bedrijven die handelen in steenkolen; een brandstof die wel door klimaatmaatregelen wordt bedreigd. Shell is bovendien voorstander van een hogere belasting op uitstoot van CO2, aldus Van Beurden.

Ben van Beurden (CEO).Beeld ANP

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden