Shell gaat macht van directie en commissarissen inperken

Koninklijke/Shell Groep gaat de macht van de top inperken. Shell stelt voor de prioriteitsaandelen van directeuren en commissarissen in 2005 af te schaffen....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

De prioriteitsaandelen van Shell geven de leidinggevenden de macht om hun eigen kandidaten in de directie en de raad van commissarissen te benoemen. Door de speciale aandelen kan de leiding mensen bindend voordragen voor het vervullen van vacatures in topfuncties. Ook kan ze kandidaten tegenhouden.

In het jaarverslag valt te lezen dat de constructies bedoeld zijn om zorgvuldig gekozen, geschikte kandidaten te benoemen. Ook geven de prioriteitaandelen een bescherming tegen een overname van de zeggenschap.

Elke directeur en commissaris bij Koninklijke/Shell Groep heeft zes prioriteitsaandelen. De rest (in totaal zijn er 1500 speciale stukken) valt onder de Stichting Prioriteitsaandelen Koninklijke, die door de commissarissen en directeuren wordt bestuurd.

De aanpassing is de eerste stap naar een mogelijke aanpassing van de structuur van het oliebedrijf. Shell wordt fel bekritiseerd door met name Angelsaksische aandeelhouders. Zij eisen meer helderheid over de organisatie. Blijft openheid uit, dan beloven zij een vijandige benadering van het concern tijdens de aandeelhoudersvergaderingen op 28 juni in Londen en Den Haag.

Shell heeft inmiddels een commissie met onder meer topman Jeroen van de Veer ingesteld om een verandering van de structuur te onderzoeken. Maar dat betekent volgens Shell niet dat de duale structuur definitief tot het verleden behoort. De uitkomsten van de rapportage, die in november bekend worden gemaakt, zijn open, zegt een woordvoerder.

Het Nederlands-Britse olie- en gasbedrijf heeft nu een tweekoppige concernstructuur. De Nederlandse tak 'Koninklijke Olie' heeft 60 procent van de aandelen en de Amsterdamse beurs als thuisbasis. Shell Transport en Trading, de Engelse poot, bezit 40 procent van de stukken en heeft een Londense notering. De Koninklijke Shell Groep kent twee directies die samen de groepsdirectie vormen. Daarboven zitten twee raden van commissarissen.

De onderzoekscommisie van Shell bestaat uit commissarissen van zowel het Nederlandse (Maarten van den Berg, Jonkheer Aarnout Loudon) als het Britse deel (John Kerr en Peter Job), alsmede topman Jeroen van der Veer. De taak van de werkgroep is het onderzoeken van een vereenvoudiging van de structuur van de top, het verbeteren van de besluitvorming en het verhogen van de effectiviteit van de leiding. De resultaten worden vanaf november voorgelegd aan diverse belanghebbenden zoals aandeelhouders. De aandeelhoudersvergadering van 2005 beslist dan definitief over een mogelijke verandering van de concernstructuur. Volgens Shell heeft de instelling van de onderzoekscommissie en de afschaffing van de prioriteitsaandelen niets te maken met de druk van de beleggers. 'Wij volgen het schema dat topman Van der Veer in maart heeft aangegeven', aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden