Shell boort bij Noordpool

Ondanks de historisch lage olieprijs, waarschuwingen van deskundigen, kritiek van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton en aanhoudende wereldwijde milieuprotesten is Shell begonnen met proefboringen in het Noordpoolgebied boven Alaska. Het Brits/Nederlandse olie- en gasbedrijf kreeg daarvoor afgelopen maandag de laatste vergunningen.

Wilco Dekker
Het Shell-boorplatform Polar Pioneer. Beeld Mark Meyer
Het Shell-boorplatform Polar Pioneer.Beeld Mark Meyer

Shell bevestigt de boringen op diepte in de Chukchi Zee, ruim honderd kilometer ten noorden van Alaska, maar wil niet ingaan op de vraag wat er precies is en wordt gedaan. Volgens Shell zijn de eerste boorwerkzaamheden al op 30 juli begonnen, toen de belangrijkste vergunningen binnen waren. Daarna heeft het team aan boord van het boorplatform Polar Pioneer gewerkt aan het voltooien van het bovenste gedeelte van de put in afwachting van de ijsbreker Fennica. Volgens Shell lagen afgelopen dinsdag alle vaartuigen en apparatuur in positie en is direct begonnen met verkennende boringen op diepte, toen het laatste papiertje binnen was. Shell heeft haast, omdat de werkzaamheden 28 september alweer gestaakt moeten worden vanwege het oprukkende ijs.

Gevaren

Deskundigen vinden het besluit van Shell om door te zetten opmerkelijk, schreef de Britse krant The Times zaterdag. De milieubeweging Greenpeace loopt al een hele tijd te hoop tegen de gevaren voor het milieu, maar ook aandeelhouders en experts zetten vraagtekens. Door de sterk gedaalde olieprijs mikken de meeste oliebedrijven op kostenbesparingen en het schrappen van projecten. 'Boren in het poolgebied is enorm duur. Je moet voorzichtig zijn met je wat doet', zo citeert de krant Lord Brown, de voormalig topman van Shell-concurrent BP, die zelf in 2006 een olieramp veroorzaakte in Alaska.

De prijs van Amerikaanse olie zakte vrijdagavond tot onder de 40 dollar per vat, het laagste punt in 6,5 jaar. De Amerikaanse olieprijs daalt al acht weken. Shell heeft tot nu toe 6,8 miljard dollar (6 miljard euro) in de poolexpeditie gestoken. Volgens het bedrijf gaat het om een investering voor de lange termijn. Topman Ben van Beurden zei eerder dat eventuele productie op zijn vroegst over tien jaar begint. De proefboringen moeten vaststellen wat voor olie er te winnen valt.

Hillary Clinton voegde zich vorige week bij het leger critici. 'Boren is het risico niet waard', twitterde Clinton, die in de running is om de Democratische presidentskandidaat te worden. De regering Obama zag geen reden meer een vergunning te weigeren. Volgens The Times zijn er om elk mogelijk onheil te voorkomen zeven vliegtuigen en dertig schepen in het gebied, waarvan vijf van de Kustwacht.

Met het begin van de boringen is drie jaar campagne van Greenpeace mislukt. De milieuclub doet woensdag nog een muzikale poging bij het Londense Shell-hoofdkwartier. De Britse actrice en zangeres Charlotte Church zal daar voor de werknemers 'This Bitter Earth' ten gehore brengen, de klassieker van Dinah Washington uit 1960.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden