Shell blijft ondanks twijfel bij koop BG Group

Grote aandeelhouders aarzelen over de geplande overname van BG Group door Shell, nu de olieprijs zo laag is. Het oliebedrijf zelf ziet op langere termijn grote voordelen.

Een complex van BG Group in Kazachstan. Beeld epa

Verontruste aandeelhouders van Shell lijken hun strijd tegen de voorgenomen overname van BG Group vooralsnog te verliezen. Afgelopen week namen Britse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen openlijk afstand van de overname, waarvoor Shell 64,3 miljard euro zal moeten neertellen. Aandeelhouders stemmen later deze maand over de deal.

Bij de huidige lage olieprijs - die zakte maandag tot onder de 32 dollar - lijdt Shell vrijwel zeker fors verlies op de overname van het gasbedrijf. Maar op langere termijn heeft het samengaan van de twee bedrijven waarschijnlijk grote strategische voordelen. Het slagen van de deal hangt daardoor af van het wankele vertrouwen dat een vat olie over twee of vier jaar weer 50 tot 70 dollar opbrengt.

Intensieve lobby

Afgelopen week voerden directeur Ben van Beurden en zijn financiële man Simon Henry een intensieve lobby om aandeelhouders binnenboord te houden. Ook deze week staan tientallen telefoontjes op het programma om in te praten op eventuele twijfelaars. Volgens de bedrijfsleiding is 50 dollar per vat de komende twee jaar voldoende om de overname te laten werken.

Maar toen de deal in april werd bekendgemaakt, dacht Shell daar nog heel anders over. De nieuwe combinatie zou winstgevend zijn bij een prijsniveau van 70 dollar, berekende men destijds. Afgelopen december werden extra bezuinigingen ter waarde van 2 miljard en een nieuwe richtprijs voor de overname bekendgemaakt van 60 dollar. Vorige week toverde Simon Henry, 'na een nieuwe stresstest', de jongste raming van 50 dollar uit de mouw.

Sceptische aandeelhouders stellen dat het twijfelachtig is of die gemiddelde prijs in 2016 kan worden bereikt. In de loop van het jaar zou de prijs daarvoor moeten oplopen tot ruim 60 dollar per vat, terwijl de jongste marktbewegingen daar niet op wijzen. In de Verenigde Staten worden langetermijncontracten voor 2020 en 2024 opgemaakt voor minder dan 50 tot 54 dollar.

Vorige week nog maakte de grootste OPEC-olieproducent Saoedi-Arabië een gedeeltelijke privatisering van staatsbedrijf Aramco bespreekbaar, waarmee het land zich lijkt op te maken voor een langdurig prijsgevecht met goedkope olie. Tegelijk maakt Iran zich klaar voor een forse productieverhoging later dit jaar, grotendeels vanuit makkelijk bereikbare velden, waaruit de olie goedkoop (voor minder dan 10 dollar) kan worden gewonnen.

Vrijdag liet de Britse investeringsmaatschappij Standard Life, met 1,7 procent Shell-aandelen, weten dat het tegen de overname van British Gas zal stemmen. Ook enkele andere grote fondsen lijken er geen voordeel in te zien. Het Amerikaanse fonds Capital Group, met ruim 2 procent aandelen in BG, verkocht in december daarvan ruim de helft in de verwachting dat de waarde na de overname zal dalen.

Olie-installatie van Aramco in de Saoedische woestijn, 160 kilometer van Ryad. Beeld afp

Steun voor overname

Volgens David Cumming, directeur van Standard Life Investments, zijn aandeelhouders meer gebaat bij het afblazen van de overeenkomst omdat dit Shell volgens contract 'slechts' een boete van 750 miljoen pond (1 miljard euro) zal kosten. Inclusief eerder gemaakte kosten zou de schade kunnen worden beperkt tot 1 miljard pond en blijft volgens hem meer over om de aandeelhouderswaarde te spekken.

Volgens de meeste analisten is de steun voor de overname echter groter dan de tegenstand. Zowel bij Shell als BG moet 50 procent van de aandeelhouders met de deal instemmen. De voorstanders van BG moeten daarbij ook een aandeelhouderswaarde vertegenwoordigen van driekwart van het totaal. '50 procent steun is bijzonder waarschijnlijk', citeert persbureau Reuters een grote aandeelhouder op voorwaarde van anonimiteit.

Volgens zakenbank Credit Suisse is de fusie ondanks de lage olieprijs reëel omdat het gecombineerde, meer op gas gerichte bedrijf minder risico's loopt. Shell zal daardoor beter in staat zijn het traditioneel riante dividend uit te keren. Een groot deel van de overname wordt bovendien betaald in Shell-aandelen. Dat die vanwege de lage olieprijs sinds april met ruim eenderde in waarde zijn gedaald, maakt voor de overname geen verschil.

Ook Nederlandse aandeelhouders lijken niet verontrust. De stichting Eumedion, die de belangen van (institutionele) beleggers behartigt, beschouwt de overname van BG Group door Shell niet als een controversieel voorstel en heeft geen waarschuwing voor de aandeelhoudersvergadering aan haar leden laten uitgaan.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd BG Group per abuis uitgeschreven als British Gas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden