SFB verdient 9,1 miljoen gulden op WW en WAO

Het SFB heeft vorig jaar 9,1 miljoen gulden winst gemaakt bij de uitvoering van de WW en WAO in de bouw....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit het jaarverslag van het SFB. Het SFB voert de sociale wetgeving zoals WW en WAO in de bouwnijverheid uit. Daarnaast voert het cao-regelingen in de bouw uit. Tenslotte verkoopt het onder meer Ziektewetverzekeringen aan bouwbedrijven.

Op de commerciële activiteiten heeft het SFB vorig jaar 12,3 miljoen gulden winst geboekt. In totaal heeft het SFB dus 21,4 miljoen gulden winst gemaakt. Het geld wordt toegevoegd aan de reserve.

Het jaar 1996 was het eerste jaar waarin het SFB als zelfstandig bedrijf opereerde. Tot vorig jaar was het Sociaal Fonds Bouwnijverheid eigendom van bonden en werkgevers in de bouw. Op 1 januari 1996 is het fonds verzelfstandigd tot de holding SFB. Ook de andere uitvoerders van WW en WAO, het Gak, Cadans en Guo zijn op die datum verzelfstandigd. Op 1 januari 2000 moeten de vier uitvoerders volledig commeriëel gaan werken. Zij moeten gaan concurreren om opdrachten van sectoren voor de uitvoering van sociale zekerheid. De bouw is dan niet meer vanzelfsprekend klant van het SFB.

De holdings hebben in hoofdzaak twee activiteiten: de uitvoering van wetgeving en aanvullende, commerciële activiteiten. De aandelen van de twee activiteiten worden apart beheerd. De twee holdings moeten volgens de wetgeving en volgens de toezichthouder, het Ctsv, strikt gescheiden blijven.

Het SFB houdt echter één databank bij de uitvoering van sociale wetgeving en de verkoop van commerciële verzekeringen. Het SFB negeert zo de dwingende aanwijzing van het College van toezicht sociale verzekeringen.

Het Ctsv vindt dat de gegevens over de uitvoering van sociale zekerheid en commerciële verzekeringen gescheiden moeten zijn. Het SFB dat de WW en de WAO in de bouw uitvoert, is echter tegen dit besluit in beroep gegaan bij de rechter.

Dit schort volgens het SFB het dwangbevel van het Ctsv op. 'En dat kan nog jaren duren', aldus het SFB. Het Ctsv verwacht in het najaar een uitspraak. 'Maar daartegen is weer beroep mogelijk. Daar loopt het SFB waarschijnlijk op vooruit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden