SER: Nederland komt versterkt uit recessie

Het duurt zeker tot volgend jaar voor de Nederlandse economie op stoom raakt, maar dan zal Nederland ten opzichte van de andere Europese landen versterkt uit de recessie te voorschijn komen...

ANP

Na de economische malaise in 1982 en 1993 deed Nederland het altijd beter dan zijn directe concurrenten op de wereldmarkt, aldus Wijffels. 'Als wij in de problemen komen, brengen we altijd de loonkosten omlaag.'

Volgens de SER-voorzitter was dat effectief in het verleden en zal deze remedie ook nu helpen om de economie versterkt uit het slop te trekken.

Tot vreugde van Wijffels spraken vakbonden en werkgeversorganisaties eind vorig jaar af om de lonen dit jaar te bevriezen. Volgend jaar gaat iedereen er slechts minimaal op vooruit.

De voorzitter van SER, waarin naast de bonden en de werkgevers ook door het kabinet benoemde kroonleden zitten, verwacht verder dat de pensioenen in de toekomst minder op de economie zullen drukken.

Omdat de daling van de aandelenkoersen in de afgelopen jaren de reserves van de fondsen wegvraten, moesten veel fondsen de premies verhogen. Hogere loonkosten waren het gevolg.

Het verhogen van de premies was de enige uitweg omdat veel fondsen garandeerden dat de pensioenen altijd evenveel zouden stijgen als de inflatie. Volgens Wijffels garandeert inmiddels 75 procent van de pensioenregelingen alleen de inleg.

In de toekomst hoeven de pensioenfondsen bij economische tegenwind daarom minder snel de premies te verhogen waardoor de loonkosten in de toom worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden