‘SER gaat boekje te buiten’

Ze hadden in twee zinnen klaar kunnen zijn: ‘Zijn werknemers goed beschermd tegen het wilde aandeelhouderskapitalisme?’ was min of meer de vraag die het kabinet onlangs stelde aan de Sociaal Economische Raad, een belangrijk adviescollege....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

De Nederlandse werknemer heeft het prima voor elkaar. Hij heeft genoeg mogelijkheden om zijn zegje te doen – al maakt hij daar niet altijd goed gebruik van.

Klaar, zou je zeggen.

Maar dan kent u de SER niet. Want, schrijft het college, de positie van werknemers is ook afhankelijk ‘van de kwaliteit van het bestuur en de zorgvuldigheid waarmee de belangen van alle stakeholders worden afgewogen’. En dat is een vrijbrief om omstandig verder te adviseren.

Want Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn kwetsbaar voor kribbige beleggers, stelt het college. Kwetsbaarder dan in de landen waar het wilde aandeelhouderskapitalisme zo ongeveer is uitgevonden; het Verenigd Koninkrijk en de VS.

De boosdoeners: het aandelenbezit is sterk gespreid over veelal internationale aandeelhouders, de goeie oude beschermingswallen rond het bedrijfsleven zijn afgebroken, en last but not least aandeelhouders kunnen in Nederland te gemakkelijk bij de rechter ingrepen afdwingen in de strategie en het beleid van een onderneming. Dit recht van enquête bij de Ondernemingskamer ‘heeft echt heel vervelende gevolgen’, vindt SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, die HBG, Stork en ABN Amro niet met name wil noemen.

Zo kwam de SER tot het advies de toegang tot het enquêterecht voor aandeelhouders te bemoeilijken. Een belegger die een onderzoek naar wanbeleid wil laten doen moet in het advies minimaal 1 procent van de aandelen bezitten bij een geplaatst aandelenkapitaal van meer dan 22,5 miljoen euro.

Woedend zijn de beleggersclubs VEB en Eumedion. Niet alleen omdat het voorstel ‘de positie van kleine aandeelhouders verslechtert’. Maar ook omdat de SER, in hun ogen, zijn boekje ver te buiten gaat met dit advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden