Winnaar -verliezer

SER-advies is een groot geschenk voor de een, maar een domper voor de ander

Peter de Waard

Winnaar: Hans Borstlap, commissievoorzitter

Feest der herkenning

DEN HAAG - Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap.   Beeld Koen van Weel / ANP
DEN HAAG - Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap.Beeld Koen van Weel / ANP

Als je naam aan een adviescommissie wordt gekoppeld, moet je ervoor waken dat je rapport niet in een diepe lade verdwijnt. En dat is superambtenaar Hans Borstlap toch maar mooi gelukt. Zijn advies aan de Sociaal-Economische Raad over hervorming van de arbeidsmarkt wordt al historisch genoemd. Werkgevers en werknemers hebben binnen de SER zijn adviezen overgenomen om iets te doen aan de groeiende verschillen tussen mensen in vaste dienst en die met een flexbaan. ‘Het is een feest van herkenning’, riep een opgetogen Borstlap, die de sceptici een koekje van eigen deeg gaf. Het is op 74-jarige leeftijd de kroon op zijn carrière. Borstlap maakte al furore als voorzitter van de Begeleidingscommissie van de Srebrenica-veteranen in de jaren negentig. Hij is een manusje van alles die overal inzetbaar is. Als CDA-ideoloog heeft hij zijn tentakels over het maatschappelijk veld kunnen uitspreiden. Zijn vader was een prominente vakbondsbestuurder binnen het CNV. Zelf was hij politiek actief in zowel de ARP, een van de voorgangers van het CDA, als het CDA zelf. Hij was de sociaal-economisch adviseur van Ruud Lubbers in de jaren tachtig. Later werd hij topambtenaar op de ministeries van Algemene Zaken en Sociale Zaken. Daarna was hij 14 jaar lang lid van de Raad van State. In 2014 deed hij al onderzoek naar misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid. Weinig meer van gehoord. Van het kabinet hangt het nu af of dit advies zijn finest hour wordt.

Verliezer: Christel van de Ven, VZN

Lobbyist van de zzp’ers vindt zich niet terug

Gedrevenheid kan de voorzitter van de jonge Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), Cristel van de Ven, niet worden ontzegd. Ieder jaar neemt de consultant-bestuurder er weer een baantje bij.

Vorig jaar was dat het voorzitterschap van de VNZ, een bundeling van vier organisaties van zzp’ers, waarmee zij met haar neus in de boter viel. Zij werd de spreekbuis van meer dan 100 duizend georganiseerde zzp’ers. En ze heeft zich sinds haar benoeming in september niet onbetuigd gelaten in het Haagse lobbycircuit. Ze wilde meer ruimte voor zzp’ers tijdens de avondklok. Ze noemde de regels voor de Tonk (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) te ingewikkeld en de webmodule (de vragenlijst die zzp’ers meer duidelijkheid zou moeten verschaffen) van Koolmees nutteloos.

Afgelopen week scheeuwde ze moord en brand over het SER-advies over de hervorming van de arbeidsmarkt. Er zijn nogal wat dingen die de VZN niet bevallen. Dat is bijvoorbeeld de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ondernemers, de afbouw van de zelfstandigenaftrek en vooral het feit dat zzp’ers die minder dan 35 euro per uur verdienen in vaste dienst moeten worden genomen. En het ergste vindt ze dat de VZP als onafhankelijke belangenbehartiger van zelfstandigen niet aan tafel zat. In alle euforie over de grote doorbraak in de polder is vergeten dat zij niet zijn gehoord. Er is voor haar nog heel wat werk te verrichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden