Senaat stemt in met minder koopzondagen

DEN HAAG - De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met beperking van het aantal koopzondagen in Nederland. In de 75 zetels tellende senaat stemden 36 voor een aanpassing van de Winkeltijdenwet en 33 tegen. Zes leden waren afwezig. Er was sprake van een hoofdelijke stemming.

Van onze redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Met de wet wil het huidige kabinet van VVD en CDA dat er voortaan scherper wordt gekeken of een gebied wel echt een toeristisch gebied is. Alleen als dat zo is, mogen winkels vaker op zondag open zijn dan de twaalf keer per jaar die nu zijn toegestaan.

CDA, ChristenUnie, SGP en SP steunden de aanpassing van de wet. Voor de christelijke partijen speelt daarbij de zondagsheiliging een rol, terwijl de socialisten het zeggen op te nemen voor de kleinere ondernemers. De SP vindt dat ook zij recht hebben op een vrije dag.

Vorige kabinet
De plannen met de koopzondag werden gesmeed in het vorige kabinet. De aanscherping werd toen gezien als een handreiking van de PvdA en het CDA aan de ChristenUnie. Vorige week zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dat het voorstel ook 'past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken'.

Eerder toonde de VVD zich nog een fel tegenstander van aanscherping van de regels rond koopzondagen. Maar premier Mark Rutte gaf tijdens de formatie aan de inperking te steunen als geste richting de SGP. Deze partij zei eerder alleen steun te willen geven aan het minderheidskabinet als de regels voor de koopzondag in de ogen van de gereformeerden niet verslechteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden