Senaat: Schiphol kan geprivatiseerd

De Eerste Kamer is akkoord met de privatisering van Schiphol. Minister Zalm van Financiën moest wel toezeggen dat de staat actief aandeelhouder blijft van de luchthaven, en dat het parlement op de hoogte wordt gehouden over de tarieven die Schiphol rekent....

Van onze verslaggever

De extra eisen werden op tafel gelegd door de CDA-fractie in de senaat. Ook de christendemocratische fractie in de Tweede Kamer had Zalms oorspronkelijke voorstel al ingrijpend gewijzigd. Zo werd in de wet vastgelegd dat een meerderheid van de aandelen in handen van de overheid moet blijven, en dat slechts een beperkt deel van de aandelen die wel worden verkocht, naar de beurs gaat. De rest is bestemd voor grote beleggers die de stukken voor minimaal zeven jaar moeten vasthouden. ‘Voor u staat een heel tevreden lid van de Eerste Kamer’, zei senator Wolter Lemstra van het CDA.

De privatisering van Schiphol krijgt de kleinst mogelijke meerderheid in de senaat. VVD en CDA, die als enige partijen het voorstel steunen, hebben samen 38 van de 75 zetels. Volgende week wordt naar alle waarschijnlijkheid hoofdelijk gestemd, zodat de afwezigheid van een van de fractieleden van deze partijen nog roet in het eten kan gooien.

D66, de derde regeringspartij, keerde zich dinsdag bij monde van Eerste-Kamerlid Gerard Schouw tegen het wetsvoorstel. ‘Welk probleem wordt hier nu eigenlijk mee opgelost’, vroeg hij zich af. ‘Juist bij dit bedrijf moet je niet experimenteren met aandeelhoudersactivisme.’

De aanname van de wet houdt overigens niet automatisch in dat Zalm met de verkoop van de aandelen kan beginnen. Iets meer dan 20 procent van Schiphol is namelijk in handen van de gemeente Amsterdam, en het college van wethouders heeft laten weten geen voorstander van Zalms plannen te zijn. Wethouder Asscher heeft aangegeven dat Amsterdam de aandelen van het Rijk wel wil overnemen. De prijs die hij daarbij noemde, werd door Zalm echter als een grap afgedaan. ‘Maar ik zal open met Amsterdam gaan onderhandelen’, beloofde de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden