Seizoenswerkers krijgen na drie in plaats van zes maanden nieuw contract

De regels over ontslagvergoedingen en flexwerk worden aangepast. In het seizoenswerk mag toch na drie maanden een nieuw contract worden gegeven. Nu geldt nog een verplichte pauze van zes maanden. Werkgevers hoeven de vergoeding in sommige gevallen niet meer zelf te betalen. Deze vergoeding krijgen werknemers dan via het UWV uit kassen die werkgevers vullen.

Gijs Herderscheê
Kersenplukkers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kersenplukkers.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dit kondigt minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken aan. In maart klaagde Michael van Straalen, voorzitter van MKB Nederland, over de gevolgen van de ontslagregels voor het midden- en kleinbedrijf. Aan deze bezwaren komt Asscher tegemoet. Dat gebeurt in samenspraak met de FNV omdat de nieuwe regels voortkomen uit het Sociaal Akkoord uit 2013.

Sinds 1 juli vorig jaar gelden de nieuwe regels voor ontslag en flexwerk. Na een paar tijdelijke contracten geldt nu een halfjaar pauze waar het vroeger drie maanden was. Wordt die pauze niet genomen, dan moet de werknemer een vaste baan krijgen. In het seizoenswerk zoals de land- en tuinbouw en de recreatiesector is dat een probleem omdat er meestal werk is voor negen maanden.

Overgangstermijn tot 1 juli

Voor deze regel geldt een overgangstermijn tot 1 juli dit jaar. In de praktijk blijkt het lastig om hierover in cao's afspraken te maken. Oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is door Asscher aangesteld als bemiddelaar bij cao-gesprekken over de nieuwe regels. Op zijn advies en op aandringen van vakbeweging en werkgevers komt Asscher nu met een spoedwetje. Dat moeten Tweede en Eerste Kamer voor het aflopen van de overgangstermijn op 1 juli moeten aannemen.

Dat maakt het voor seizoenswerk toch mogelijk om tussen tijdelijke contracten de pauze te beperken tot drie maanden. Dit geldt alleen voor sectoren waar het werk door 'klimatologische of natuurlijke omstandigheden' maximaal negen maanden gedaan kan worden. Dat gaat het om werk in de recreatiesector, campings, de amateursport en de land- en tuinbouw maar niet om het onderwijs of de omroepen.

Kamer: weigeren seizoenswerk beter aanpakken

Gemeenten moeten beter hun best doen om te zorgen dat bijstandsgerechtigden in de seizoensarbeid aan de slag gaan. Het kabinet moet ervoor zorgen dat ze de rijkssubsidie die ze hiervoor krijgen goed besteden. Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat er geen belemmerde regels zijn voor bijstandgerechtigden om seizoenswerk te accepteren. Lees hier het stuk uit 2014 terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden