SEC: minder regels voor EU-bedrijven

Buitenlandse bedrijven met een beursnotering in New York hoeven mogelijk niet te voldoen aan de nieuwe boekhoud- en toezichtregels die het Congres deze zomer stelde....

Pitt heeft slechts beperkte ruimte voor concessies, benadrukte hij. 'Ik wil niet de verwachting wekken dat buitenlandse bedrijven per se krijgen wat ze willen. Maar ik kan wel zeggen dat we bereid zijn om te praten.'

De nieuwe, strenge Sarbanes-Oxley-wet was een reactie op de stroom van bedrijfsfraudes in de Verenigde Staten. Hij dwingt de topmanagers van alle veertienduizend beursgenoteerde ondernemingen om een bewijs van goed financieel gedrag te tekenen, en onafhankelijk toezicht te regelen.

Buitenlandse bedrijven met een tweede notering aan de New York Stock Exchange hebben zich steeds verzet tegen de nieuwe regels. Vooral de eis dat zij een onafhankelijke commissie moeten instellen die de toezichthouder in de gaten houdt, stuit op verzet, net als het verbod op leningen van een bedrijf aan zijn eigen commissarissen.

Eurocommissaris Frits Bolkestein uitte zich zondag kritisch over Sarbanes-Oxley. Hij zei dat de wet 'wellicht onwenselijke extraterritoriale gevolgen' kan hebben en tot 'onnodige moeilijkheden' kan leiden voor Europese bedrijven in de VS. De buitenlandse lobby in Washington en New York lijkt nu succes te hebben. 'De VS hebben niet alle antwoorden. We doen er goed aan om ontvankelijk te blijven voor nieuwe lessen', aldus Pitt.

De SEC-voorzitter zou deze week naar Londen en Brussel reizen om dit onderwerp te bespreken, maar stelde zijn reis uit vanwege voortgaande politieke problemen. Pitt had een nieuwe toezichthouder voor de boekhoudsector voorgedragen, John Biggs. Republikeinen in het Congres, zij aan zij met toplieden in de accountingwereld, vrezen dat Biggs een 'te agressieve' reguleerder zal zijn.

Pitt zit nu klem. Zijn Republikeinse partijgenoten vrezen voor een SEC met te scherpe tanden en dreigen Biggs' benoeming tegen te houden. Democraten en het verontwaardigde publiek hebben de SEC kwalijk genomen dat er te laat en lauw is gereageerd op de vertrouwenscrisis in het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden