Update

Schultz: mooi rapport, maar geen extra geld naar spoor

Minister Schultz (VVD) van Verkeer ziet geen reden om extra geld te stoppen in verbeteringen op het spoor. In het kritische rapport 'Wissel op de Toekomst' dat vandaag door de parlementaire onderzoekscommissie-Kuijken werd gepresenteerd, ziet zij vooralsnog geen aanleiding om zaken anders te doen.

Minister Schultz Beeld anp

Dat zei de minister vandaag tegenover persbureau Novum. 'Het rapport concludeert dat we internationaal gezien een goed netwerk hebben. Ik zal er alles aan doen om dat te behouden, en ik denk dat dat met de huidige middelen kan.'

Tegenover het ANP noemt de bewindsvrouw het rapport 'zeer behartenswaardig'. Het stuk bevat volgens haar veel aanbevelingen waar ze veel mee kan doen. Maar extra geld zal dat dus niet gaan kosten. Op veel vragen heeft ze al antwoord, en aan andere wordt werkt, zegt ze.

Onvolledig geïnformeerd
De commissie, onder leiding van Attje Kuiken (PvdA) concludeert in haar rapport dat de Tweede Kamer onvolledig en onduidelijk is geïnformeerd over het geld dat wordt uitgetrokken om de spoorsector naar een hoger plan te tillen. Er is bovendien onvoldoende regie en visie op het spoor.

Schultz deelt die kritiek niet. Ze had al eerder opnieuw duidelijkheid gegeven over de budgetten, voert ze aan. Ook heeft ze toen aangegeven dat geld dat nog niet aan spoor is uitgegeven, wel voor dat doel gereserveerd blijft. De spoorsector hoeft dus niet bang te zijn dat bedragen op onnavolgbare wijze worden overgeheveld naar wegen. Van GroenLinks kreeg de minister de kritiek dat ze 'gefixeerd' zou zijn op asfalt, en daardoor het spoor zou verwaarlozen.

Robuust
Het rapport is voor verschillende partijen aanleiding om Schultz op te roepen tot actie over te gaan. Volgens fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie moet de minister 'de regie pakken en met concrete acties het spoor voor de lange termijn robuust, veilig en snel maken'.

Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) vindt dat Schultz zich in de Tweede Kamer moet verantwoorden. 'De minister heeft te weinig grip op de spoorsector en de Kamer kan niet goed controleren wat er met de miljarden aan spoorgeld gebeurt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.