Schuldenverlichting haalt weinig uit

Het deels kwijtschelden van schulden van arme landen door Nederland, onderdeel van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, heeft de betreffende landen weinig geholpen....

Deze bevindingen van de IOB, de interne inspectiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, stonden woensdag centraal tijdens een debat over schuldverlichting, georganiseerd door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Tussen 1990 en 1999 gaf Nederland bijna 1,4 miljard euro uit aan schuldverlichting voor ontwikkelingslanden. Dit zou moeten voorkomen dat schuldenlanden bezwijken onder hun schuldenlast, en geen geld overhouden voor uitgaven aan bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs.

De bilaterale donorfondsen van Nederland werden, stellen de onderzoekers, 'op grote schaal' gebruikt om multilaterale crediteuren, zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, uit te kopen. Hierdoor 'ontliepen zij veel kosten van hun onvoorzichtige uitleenbeleid'.

Niettemin is schuldkwijtschelding populair. Bij het aantreden van een nieuw kabinet, wanneer beleidsmakers gepreoccupeerd zijn met stoelendansen en reorganisaties, vliegt de post schuldhulpverlening altijd omhoog. 'Het is de makkelijkste manier om ontwikkelingsgeld uit te geven', zegt NCDO-directeur Henny Helmich. ' Als ambtenaar van Buitenlandse Zaken ben je er in twee dagen klaar mee.'

Voor Jubilee Nederland, een netwerk van hulporganisaties dat schuldenverlichting bepleit, doet zich bovendien een gevaarlijke ontwikkeling voor. Het nieuwe kabinet wil 300 miljoen euro uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking besteden aan kwijtschelding van exportkredietschulden. Dit zijn schulden van een bedrijf in een ontwikkelingsland aan bijvoorbeeld Philips of Unilever, die via kredietverzekeringen zijn omgezet in een schuld van het ontwikkelingsland aan Nederland. 'Dit mag niet afgewenteld worden op Ontwikkelingssamenwerking', aldus Joyce Kortland van Jubilee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden