Schuldeisers Oekraïne schelden ruim 3 miljard kwijt

De Oekraïense regering heeft donderdag een overeenkomst bereikt met internationale schuldeisers over verlichting van de schulden van het land. Van een pakket van 16 miljard euro dat Oekraïne de komende jaren moet terugbetalen, wordt 20 procent afgeschreven. Ook de looptijd van een aantal leningen wordt verlengd.

Petro Porosjenko. Beeld anp
Petro Porosjenko.Beeld anp

Het akkoord ligt politiek zeer gevoelig. Rusland is een grote schuldeiser van Oekraïne, maar doet niet mee aan de schuldverlichting. Dat was ook niet te verwachten, gezien de plannen die de Oekraïense regering in een fact sheet bekendmaakte. Dankzij de schuldverlichting kan het land meer geld steken in de oorlog in het oosten van het land, tegen de door Rusland gesteunde separatisten. Verder denkt Oekraïne nu meer Russisch gas te kunnen kopen, om de winter door te komen. Ook kunnen de uitgaven aan armen omhoog.

Over het akkoord is vijf maanden onderhandeld. De onderhandelingen werden van de kant van de schuldeisers geleid door een Amerikaans beleggingsfonds, Franklin Templeton, dat zelf bijna 7 miljard euro aan de Oekraïense staat heeft geleend. Ook het IMF zat aan tafel, en verder BTG Pactual (een Braziliaanse investeerder), TCW Investment (gelieerd aan de Carlyle Group) en T. Rowe Price. Van andere schuldeisers wordt verwacht dat ze zich zullen aansluiten bij het gesloten akkoord.

De schuldverlichting (afschrijving op de vorderingen) van 20 procent was veel minder dan beleggers hadden verwacht. De beleggers hebben ook weer het vertrouwen dat ze hun geld (afgezien van die gekorte 20 procent) terug zullen krijgen. De koersen van de Oekraïense staatsleningen schoten omhoog. Voor het akkoord waren ze nauwelijks 50 procent waard van hun oorspronkelijke bedrag, direct na het akkoord noteerden ze al 71 procent.

Natalie Jaresko, de Oekraïense Minister van Financiën. Beeld anp
Natalie Jaresko, de Oekraïense Minister van Financiën.Beeld anp

De Oekraïense minister van Financiën Natalia Yaresko toonde zich in haar nopjes. Ze zei dat ze Rusland eenzelfde regeling zou aanbieden als ze net had getroffen met de westerse schuldeisers. Maar haar Russische collega Anton Siluanov zei er niet over te piekeren aan schuldverlichting mee te werken. Hij eist de volledige terugbetaling van de 3 miljard euro die Rusland tegoed heeft van Oekraïne.

Oekraïne kreeg dat krediet in december 2013. De EU deinsde ervoor terug het land leningen te verstrekken. Oud-president Janoekovitsj kreeg wel geld los van Rusland. Een maand later brak in hoofdstad Kiev een opstand uit en moest Janoekovitsj de wijk nemen. Daarna annexeerde Rusland de Krim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden