Schuldeisers DSB Bank kunnen geld terugkrijgen

De curatoren van DSB Bank verwachten dat alle schuldeisers van de in 2009 gefailleerde bank hun geld terugkrijgen. Zo'n 30.000 particulieren kunnen hun geld al binnen een maand terugzien, onder voorwaarde dat ze afzien van de door DSB Bank verschuldigde rente.

Schaatspakken die in 2011 werden geveild, als onderdeel van de inboedel van de failliete DSB-bank. Beeld null
Schaatspakken die in 2011 werden geveild, als onderdeel van de inboedel van de failliete DSB-bank.

De curatoren Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe hebben de gewone schuldeisers en zelfs een aantal achtergestelde schuldeisers gisteren aangeboden hun vorderingen versneld terug te betalen.

Onder degenen die gebruik kunnen maken van het aanbod zijn de circa 8000 spaarders die ten tijde van het bankroet meer dan 100.000 euro op hun rekening bij DSB Bank hadden staan. Die eerste ton kregen zij vrij snel terug van het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar het bedrag daarboven is nog steeds niet volledig terugbetaald. Zij hebben tot nu toe 74 procent van die restantvordering teruggekregen. De laatste uitbetaling vond plaats in december 2014. Het kan nog wel tien jaar of langer duren voordat het faillissement van de bank van Dirk Scheringa helemaal is afgewikkeld. Op verzoek van de particuliere schuldeisers hebben de curatoren bekeken of het mogelijk was de gedupeerde klanten van DSB Bank eerder schadeloos te stellen.

Curator van de DSB Bank Rutger Schimmelpenninck Beeld null
Curator van de DSB Bank Rutger Schimmelpenninck

Genoeg geld in de boedel

Dat kan, omdat nu duidelijk is dat er genoeg geld in de boedel zit om waarschijnlijk alle openstaande vorderingen helemaal of nagenoeg helemaal te voldoen. Het is alleen niet mogelijk om alle schulden nu al af te lossen, omdat het vermogen in de boedel voornamelijk bestaat uit leningen die pas over een aantal jaren worden afgelost en uit rentebetalingen die over de komende jaren binnenkomen.

Daarom laten de curatoren de grootste schuldeiser van DSB Bank, De Nederlandsche Bank (DNB), in de wachtkamer zitten en geven ze prioriteit aan de klanten van de bank. DNB heeft nog 900 miljoen euro tegoed van DSB. Naast de 8000 'superspaarders' die meer dan een ton op hun DSB-rekening hadden staan, kunnen ook 500 leveranciers van DSB Bank intekenen op het aanbod van de curatoren. De grootste groep die ervan kan profiteren zijn de DSB-klant die een vordering op DSB hadden omdat de bank zijn zorgplicht had verzaakt bij het verstrekken van kredieten. Zij kunnen teveel betaalde provisie terugvragen. Deze groep gedupeerden omvat 22.000 mensen.

Afloop min of meer onvermijdelijk

Tot slot kunnen 311 eigenaren van een achtergesteld deposito gebruik maken van het aanbod. Dat is opmerkelijk, omdat de vordering van DNB in principe voorrang heeft op de hunne. Schuldeisers die op het aanbod willen ingaan, moeten dat voor 4 maart aan de curatoren laten weten. Wie langer op zijn geld wil en kan wachten, krijgt mogelijk wél de verschuldigde rente vergoed. Maar dat is niet zeker, waarschuwen de curatoren.

Dat er genoeg vermogen in de failliete boedel zit om alle schulden te voldoen, roept de vraag op of het faillissement van DSB Bank echt nodig was. Schimmelpenninck zei vrijdag dat de bankrun die destijds gaande die afloop min of meer onvermijdelijk maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden