Schotse biefstuk wil Europa heroveren

ROTTERDAM (ANP) - De Schotse biefstuk mag weer op het menu. Na tien jaar afwezigheid door een Europees exportverbod kan Schotland sinds kort weer rundvlees exporteren. De sector is vast van plan het oude marktaandeel in Nederland, België, Frankrijk en Italië te heroveren op de Ieren.

Tot 1995, het jaar voordat de EU-ban wegens de BSE-crisis werd ingesteld, was 10 procent van de Schotse rundvleesexport bestemd voor Nederland. Die markt wil de Schotse rundvleessector terug ,,en mogelijk nog uitbreiden'', meldden de Schotse minister van Landbouw Ross Finie en directeur Ronald Biggar van Quality Meat Schotland maandag in het Rotterdamse driesterrenrestaurant Parkheuvel.

Geen keihard streven

De Schotten streven ernaar rond 2010 ter waarde van 200 miljoen euro aan rundvlees aan Europa te verkopen. Voor Biggar is dat streven niet keihard. Het belangrijkste vindt hij dat de sectorgestaag zijn positie verstevigt.

De terugkeer van de Schotse biefstukjes zal naar verwachting ten koste gaan van de Ierse vleesexport. De rundveesector in Ierland heeft de afgelopen jaren het meest geprofiteerd van de afwezigheid van de Schotten.

Restaurants

Biggar heeft vertrouwen in de herintroductie van het Schotse vlees op ,,het vasteland''. De Nederlandse horeca staat inmiddels weer in de rij: circa tweehonderd restaurants en zes horecaslagerijen kopen het vlees weer. Om deze markt verder uit te bouwen hebben de Schotten topkok Cees Helder van Parkheuvel ingeschakeld, die het komende jaar als ambassadeur van het Scotch Beef zal fungeren.

BSE

De Europese Commissie besloot in 1996 vanwege de aanhoudende BSE-uitbraken in Groot-Brittannië de export van Brits - en dus ook Schots - rundvlees naar de andere lidstaten te verbieden. Sinds februari mag uitgebeend rundvlees weer richting het Europese vasteland. Begin deze maand werd de exportban voor al het rundvlees ingetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden