Schotse bank doet megabod op NatWest

De Bank of Scotland, een van de kleinere Britse banken, deed vrijdag de Londense City versteld staan door een vijandig bod van ruim 71 miljard gulden uit te brengen op NatWest, de vierde bank van het land....

Van onze correspondent Bert Wagendorp

NatWest is wat beurswaarde betreft twee keer zo groot als de Bank of Scotland. De nieuwe combinatie zou met een balanstotaal van 850 miljard gulden de tiende bank van Europa worden. In Groot-Brittannië zou Bank of Scotland/NatWest Barclays uit de topdrie (na HSBC en Lloyds TSB) verdringen. NatWest wees het bod vrijdag af. Volgens een verklaring weerspiegelt het niet 'de waarde van het bedrijf'.

NatWest werd vrijdag al flink duurder. Het aandeel steeg met 32 procent. Dat was ruim boven het bod van de Bank of Scotland; in de City werd verwacht dat andere banken, waaronder mogelijk de aartsconcurrent van Bank of Scotland, de Royal Bank of Scotland, zich in het gevecht om NatWest zullen gaan mengen.

Bank of Scotland heeft de overname afhankelijk gesteld van een beslissing van de aandeelhouders van NatWest, om de recentelijk aangekondigde overname door die bank van levensverzekeraar Legal & General af te blazen. De Schotten zien niets in bankassurance, de combinatie van bankieren en verzekeren. De aandeelhouders van NatWest komen op 6 oktober bijeen om over de overname van L & G (voor 35 miljard gulden) te beslissen.

Bank of Scotland hoopt te profiteren van de onvrede onder een deel van de aandeelhouders van NatWest, die de overname van L & G te duur vinden. 'NatWest streeft kennelijk het bankassurance-model na' zei Bank of Scotland-topman John Shaw, 'een model dat in het Verenigd Koninkrijk nog niet is uitgetest. Er is geen enkel bewijs dat bankieren en verzekeren hier samengaan. Bovendien is het weer een dure diversificatie, terwijl juist concentratie nodig is.' De Schotten vinden dat banken moeten bankieren en kondigden daarom alvast aan dat zij niet-kernactiviteiten van NatWest zullen afstoten.

De Schotse David beloofde na de overmeestering van de Engelse Goliath de gehele top van NatWest te zullen vervangen door eigen mensen. Volgens Bank of Scotland heeft het huidige topmanagement van NatWest er de afgelopen jaren weinig van gebakken. 'NatWest heeft een geschiedenis van onvoldoende prestaties', zei Shaw. 'Met name de kernactiviteit, het bankieren, heeft te weinig winst opgeleverd.' Shaw beloofde de NatWest-aandeelhouders dat hun bank 'zal opbloeien als deel van een goed bestuurde groep.'

De gemiddelde jaarlijkse winstgroei van Bank of Scotland bedroeg de afgelopen vijf jaar 14 procent, die van NatWest 6 procent. Over de laatste vijf jaar deden de aandelen van NatWest het 20 procent minder goed dan het gemiddelde in de banksector.

Bank of Scotland denkt dat de overname tot ruime besparingen zal leiden. Beide banken zullen onder hun oude naam blijven functioneren, maar back offices zullen worden samengevoegd. Vakbonden vrezen dat de Schotten grote schoonmaak zullen houden onder de 1730 vestigingen en 64.500 personeelsleden van NatWest. Ter geruststelling deelde Bank of Scotland vrijdag mee dat het aantal ontslagen door de overname 'niet in de tienduizenden zal lopen'.

De Bank of Scotland is een meer dan drie eeuwen oude bank, die op 17 juli 1695 werd opgericht om de Schotse handel met Engeland en de Nederlanden te stimuleren. Vlak na de oprichting had de bank al zijn eerste wereldprimeur: de uitgifte van papiergeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden