Schot moet Robeco uitbouwen

Beleggingsfonds Robeco, in 1929 opgericht door Rotterdamse zakenlieden, krijgt een Schot als topman. De 56-jarige David Steyn, die nu werkt voor Aberdeen Asset Management, zal per 1 november de huidige directeur Roderick Munsters opvolgen die tien dagen geleden onverwacht bekendmaakte na zes jaar op te stappen. Munsters noemde het een 'natuurlijk moment om weg te gaan', hoewel hij nog geen nieuwe baan heeft.

Het Robeco-gebouw in RotterdamBeeld David Rozing / HH

Het is voor het eerst dat Robeco (1.213 werknemers) door een buitenlander zal worden geleid. Dat het iemand is met de spreekwoordelijke Schotse zuinigheid, zal vooral particuliere beleggers met een Robeco-rekening gerust stellen.

Twee jaar geleden werd Robeco voor twee miljard euro door de Japanse beleggingsinstelling Orix overgenomen van de Rabobank. Die gaf Munsters de opdracht een strategie voor versnelde internationale groei door te voeren. Robeco, dat een vermogen beheert van 273 miljard euro, is nog altijd sterk geconcentreerd op de Nederlandse markt en zou zijn vleugels sneller moeten uitslaan naar andere Europese markten, de Verenigde Staten en opkomende markten. In 2018 moet het beheerd vermogen door autonome groei zijn opgevoerd tot 300 miljard euro. Hiertoe zullen met name in de VS en Groot-Brittannië de verkoopkantoren worden versterkt. Daarnaast zal ook worden gekeken naar mogelijke overnames.

Blijkbaar kon Munsters, die bijna uitsluitend ervaring in Nederland heeft, dat niet snel genoeg bewerkstelligen en wordt hij vervangen door een buitenlander die daar wel in staat toe wordt geacht. Steyn werkte sinds eind 2013 bij Aberdeen Asset Management, dat met een beheerd vermogen van 324,4 miljard pond (444 miljard euro) een stukje groter is dan Robeco. Hij werd destijds aangenomen bij deze vermogensbeheerder om de Amerikaanse markt te veroveren. Maar al na vijf maanden besloot hij vanwege familie besognes terug te keren naar Schotland. Hier werd hij strategisch adviseur van Aberdeen en daarnaast hoogleraar aan de plaatselijke universiteit.

Voor die tijd werkte hij voor Alliance Bernstein, een Amerikaanse vermogensbeheerder die eigendom is van de verzekeringsgroep Axa. Hier was hij vele jaren verantwoordelijk voor de distributie in de VS en Groot-Brittannië. Steyn heeft ook gewerkt bij verschillende zakenbanken, zoals Montagu en Lazard, waardoor hij een schat aan ervaring en een groot internationaal netwerk heeft. Steyn zal vanuit Rotterdam gaan werken, waar Robeco volgend jaar dichtbij het Centraal Station een nieuw hoofdkantoor hoopt te betrekken. Geruchten over een mogelijke verplaatsing van het hoofdkantoor naar het buitenland worden ontkend.

Steyn zelf reageerde vrijdag met een cliché op zijn benoeming: 'Ik ben er trots op deel te gaan uitmaken van een vermogensbeheerder met een mooie geschiedenis en goede reputatie. Ik kijk ernaar uit om het succes van Robeco verder uit te bouwen en aan de veranderende vraag van klanten wereldwijd te blijven voldoen.'

'Uitstekende kandidaat'

Dick Verbeek, voorzitter van de raad van commissarissen van Robeco, noemde hem een 'uitstekende kandidaat' om de groei van Robeco te realiseren. 'Ik heb er vertrouwen in dat we op Davids lange en goede trackrecord kunnen rekenen om Robeco te leiden en om de kansen te benutten die zich in de komende jaren in deze sector wereldwijd voordoen. Namens de gehele organisatie heet ik hem van harte welkom.'

Makota Inoue, de vertegenwoordiger van de Japanse eigenaar, maakte evenmin woorden vuil aan de vervanging van de Nederlandse topman door een Schot. Hij liet alleen weten dat de doelstelling van Steyn zal zijn 'de groeiambities wereldwijd te versnellen en tegelijkertijd uitstekende resultaten voor klanten te blijven behalen.'

Van de 273 miljard euro die Robeco belegd, is op dit moment 30 procent afkomstig uit Nederland, waaronder nog een groot deel van relatief kleine Nederlandse beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden