Schorsing Baarspul doet D66 twijfelen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben er een probleem bij als in oktober blijkt dat provincieambtenaar K. Baarspul ten onrechte is geschorst....

Samen met de andere fractievoorzitters kreeg Klijnsma deze week in een vertrouwelijk beraad uitleg over de schorsing van Baarspul. Deze ambtenaar sloot voor de provincie jarenlang leningen af met het oogmerk winst te maken. Begin juli ging dat fout met een lening aan het handelshuis Ceteco, waardoor nu een verlies van 47,5 miljoen gulden dreigt.

Vorige week werd Baarspul door GS voor twee maanden naar huis gestuurd, onder meer omdat hij een lening van tien miljoen gulden van de gemeente Gouda zou hebben verzwegen. Volgens Baarspul had hij dat in opdracht van zijn meerderen gedaan.

Vóór het vertrouwelijke overleg vond Klijnsma het er heel erg op lijken dat GS de schuld in de schoenen van Baarspul willen schuiven. Na het overleg vindt Klijnsma het nog steeds heel moeilijk te beoordelen of de schorsing terecht is.

Begin oktober krijgen Provinciale Staten meer inzicht in de reden voor de schorsing. Hierover zal een bijlage worden toegevoegd aan het rapport van de commissie-Van Dijk, die de Ceteco-affaire onderzoekt.

Gouda heeft deze week ontkend dat de lening voor Zuid-Holland in het geheim zou zijn geregeld. Uit raadsstukken blijkt dat de bestemming van de tien miljoen gulden die werden geleend aan de provincie Zuid-Holland, besproken is in de raad.

De overeenkomst met de provincie waarin de lening werd geregeld, was vertrouwelijk ter inzage gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden