Schorsing advocaat ‘grap’

Advocaat Reinoud Imhof is niet geschorst door de Raad van de Advocatuur, zoals de Volkskrant vrijdag meldde. De raad bestaat niet, maar is een verzinsel van Peter Paul de Vries, de oud-voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en nu beursondernemer.

‘Het is een 1-aprilgrap’, zegt De Vries. Donderdag aan het einde van de middag verstuurde hij namens de raad voor de advocatuur een persbericht waarin stond dat Imhof ‘berispt’ is door de Raad van Advocatuur.

Hij zou de advocatuur ernstige schade hebben toegebracht toen hij gedupeerde beleggers van World Online (WOL) in een getuigenverhoor bijstond, maar daarnaast ook betaald werd door Nina Brink ( de oprichtster van WOL) en aangestuurd werd door haar advocaten. Hierdoor zou hij niet gehandeld hebben in het belang van zijn cliënten, aldus het persbericht.

Om geen argwaan te wekken, had De Vries ook een website laten bouwen van de Raad voor de Advocatuur. Daarin werd het nieuws over Imhof bevestigd. Die website blijkt te zijn gekopieerd van de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingendiensten (CTIVD).

Volgens De Vries betreft het een ‘kwinkslag met daaronder een ernstige ondertoon’. Volgens hem is het ‘buitengewoon aannemelijk’ dat Imhof dubbele petten op had toen hij in 2001 gedupeerde beleggers bijstond. ‘Hij heeft de beleggers destijds in het ootje genomen. Nu weet hij hoe dat voelt.’

Als voorzitter van de VEB heeft De Vries zich jarenlang sterk gemaakt voor gedupeerde WOL-beleggers.

Imhof laat weten de grap ‘niet leuk’ te vinden. ‘Ik ga geen stappen ondernemen. Ik heb geen idee waarom De Vries dit doet. Er is nooit een klacht tegen mij ingediend en ik ben nooit geschorst geweest’, aldus Imhof. Nina Brink laat weten dat de beschuldigingen van De Vries niet waar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden